Installatiehandleiding Home Theatre-systeem

Uw eerste Home Theatre-audiosysteem installeren

Als u van films houdt, klinkt het vast heerlijk om lekker onderuit gezakt in uw comfortabele stoel te genieten van de nieuwste Hollywood-blockbuster. Maar om uw kijkervaring nog beter te maken, kunt u onze gids gebruiken om het ideale Home Theatre-systeem op te zetten waarmee het geluid van uw favoriete films en televisieprogramma's tot leven zal komen. In deze gids wordt uitgelegd hoe u uw meubels en speakers moet opstellen en vindt u tips over de noodzakelijke kabels en hardware. Hiermee krijgt u het Home Theatre-systeem van uw dromen. Laat de popcorn maar poppen en dim het licht, want als u klaar bent met deze gids, kunt u de afstandsbediening pakken, relaxen op de bank en genieten van het verbluffend gedetailleerde Surround Sound van uw nieuwe Home Theatre-systeem.

Uw Home Theatre-systeem installeren, stap #1: de perfecte ruimte uitzoeken

Bepalen welke ruimte in uw woning de beste is voor uw Home Theatre-systeem, komt vooral neer op de beschikbare ruimten en persoonlijke voorkeur. Of u nu een Home Theatre-systeem wilt plaatsen in een volledig nieuw huis of een gerenoveerde kelder, garage of extra kamer, er zijn een paar belangrijke dingen die u niet mag vergeten.

Zoek bijvoorbeeld een ruimte die rustig is en waar u kunt reguleren hoeveel licht er binnenkomt. U geniet namelijk nog meer van het Home Theatre-systeem van uw dromen als u het licht kunt bepalen en andere geluiden kunt minimaliseren. Er moet voldoende ruimte zijn voor uw speakers, kabels, afstandsbedieningen en hardware, maar u wilt ook weer geen compleet lege ruimte omdat het geluid dan weerkaatst en echoot. 

Uw Home Theatre-systeem installeren, stap #2: de beste zitplaatsen kiezen

Een van de belangrijkste elementen van uw Home Theatre-systeem is de perfecte zitplaats. Kies stoelen en banken met een lage rugleuning omdat hogere rugleuningen de audio kunnen hinderen, het geluid kunnen onderbreken en de geluidskwaliteit kunnen aantasten. Het is cruciaal om de zitplaatsen van de muur af en op een goede afstand van de speakers te plaatsen, omdat de positie de audiostroom in de ruimte kan hinderen. Kies zitplaatsen die u ondersteunen en comfortabel zijn zodat u niet wordt afgeleid. Het is niet leuk om midden in de actie op pauze te moeten drukken vanwege pijn in uw rug. Zoek naar praktische stoelen en banken die uw rug ondersteunen. 

Uw Home Theatre-systeem installeren, stap #3: de speakers goed plaatsen

Nu dat u de perfecte plek hebt gekozen om uw films te kijken, is het tijd om het volume een tandje op te schroeven. Voor het Home Theatre-systeem van uw dromen moet u de speakers zorgvuldig plaatsen en hebt u geluidscomponenten nodig die een kristalheldere luisterbeleving bieden. Of u nu een grote of kleine ruimte gebruikt, denk eerst even na over hoe uw ideale Home Theatre-systeem eruitziet en wie de ruimte gaat gebruiken. Wanneer u de speakers plaatst, moet u bepalen of u het geluid wilt centraliseren voor één kijker of dat u verschillende speakers in de ruimte wilt plaatsen zodat meerdere kijkers van hoogwaardig geluid kunnen genieten. 

De speaker voor het middenkanaal, waaruit het merendeel van de dialoog komt, moet recht voor de voornaamste kijkpositie worden geplaatst en kan zowel boven als onder het scherm worden geplaatst. U wilt geen enkel belangrijk detail missen of moeten terugspoelen! Het is dus belangrijk dat u deze speaker waar mogelijk op oorhoogte plaatst in uw Home Theatre-systeem. 

De Surround Sound-kanalen links en rechts zijn verantwoordelijk voor omgevingsgeluid zoals gejuich of gefluit op de tribune. Voor het maximale effect zouden de kanalen ongeveer 90-110 graden ten opzichte van uw luisterpositie moeten staan, oftewel uitgelijnd met uw oren. Zorg er daarnaast voor dat ze iets boven uw hoofd staan. 

De subwoofer is de gemakkelijkste om te plaatsen en kan zo ongeveer op elke willekeurige plek in de ruimte staan — de enige voorwaarde is dat hij dicht genoeg bij de ontvanger staat. Plaats de subwoofer alleen niet in een hoek of een halfgesloten ruimte, want anders kan de audio overweldigend hard klinken. 

Voor consumenten die nog niet eerder een Home Theatre-systeem hebben gehad en niet zeker weten welke speakers ze moeten kiezen, is een aan de muur bevestigde Soundbar zoals de HT-NT5 van Sony het overwegen waard. De slanke 3-weg speakers van het systeem en de zes afzonderlijke versterkers zijn speciaal ontworpen om u te omringen met het geluid van hi-res audio, waarbij films, televisie, videogames en muziek vlekkeloos klinken. Voor een groter Home Theatre-systeem en een echte bioscoopervaring, is er ook de HT-ST9 Soundbar van Sony, die Surround Sound biedt zoals in de bioscoop, dankzij Dolby® TrueHD en DTS-HD. 

Uw Home Theatre-systeem installeren, stap #4: alles testen

Nu de speakers op hun plaats staan voor uw Home Theatre-systeem, is het tijd om te controleren of alle hardware, kabels en technologie goed zijn geïnstalleerd. De juiste Home Theatre-hardware is essentieel voor een helder kwaliteitsbeeld en -geluid zodat u alle actie van de voetbalwedstrijd kunt volgen en de hoogste noten van een bloedstollende gil in een horrorfilm kunt horen. 

Er bestaan verschillende systemen voor streaming, zoals een Blu-ray-speler, een HD-satellietontvanger, videogamesystemen en AV-ontvangers. Voordat u de gebruikershandleiding doorspit en kabels bij elkaar zoekt, is het belangrijk om te weten welke systemen u gaat gebruiken. De meeste moderne systemen gebruiken alleen HDMI-kabels, waarmee het relatief eenvoudig is om een Home Theatre-systeem op te zetten. De STR-DN1070 van Sony is een AV-ontvangeroptie met HDMI-uitgangen, USB-poorten en AV-aansluitingen waarmee u uw televisie, smartphone, Blu-ray-speler en meer op één plek kunt houden en een geharrewar van kabels en draden kunt vermijden. Voor kijkers die graag gebruikmaken van streamingservices zoals Google Cast™, zijn er AV-ontvangers zoals de STR-DN1070 van Sony waarmee u via uw smartphone rechtstreeks verbinding kunt maken met uw televisie en content hierop kunt streamen. 

Vergeet niet dat het belangrijk is om aan de grootte van de ruimte te denken wanneer u op zoek bent naar een ontvanger. Mensen met een grotere ruimte voor hun Home Theatre-systeem zouden een ontvanger met 7.1 kanalen of meer moeten overwegen. Een ontvanger met meer kanalen voegt diepte toe aan uw Surround Sound-ervaring en creëert een overweldigender geluidsveld in grotere ruimten. Mensen met kleinere ruimten merken waarschijnlijk weinig van de voordelen van extra kanalen en voor hen zou een 5.1-kanaals AV-ontvanger toereikend zijn. 

Als u onverhoopt toch niet goed weet hoe u uw Home Theatre-systeem moet opzetten, kunt u altijd een gelicentieerde professional om hulp vragen of de handleiding raadplegen. 

Ga zitten, ontspan en geniet

Tot slot is de belangrijkste tip bij het opzetten van het Home Theatre-systeem van uw dromen, om de opzet te vinden die bij u, de ruimte en uw entertainmentwensen past. Nu dat u iets meer weet over de keuze van de juiste ruimte, zitplaatsen en hardware, kunt u lekker gaan zitten, ontspannen en genieten. 

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.