Wat hebben pianovleugels en speakers met elkaar gemeen? Sony is van mening dat ze meer overeenkomsten vertonen dan menigeen zou denken. Voor de technici van Sony zijn speakers een muziekinstrument dat om dezelfde mate van zorg vraagt als een kleine pianovleugel.
Muziekliefhebbers willen speakers die klinken alsof de artiest in dezelfde ruimte optreedt. De apparatuur van Sony voor audiofielen is met die gedachte uitgebalanceerd. Alle details zijn met zorg uitgewerkt, van het eerste ontwerp van de speaker tor het exacte klimaat voor het hout. Alleen dan is de beste luisterervaring gegarandeerd.
Bij de creatie van de SS-AR1 speaker stelden de technici van Sony alles in het werk om de perfecte houtsoort te vinden, plus de vaklieden die de speakers moesten gaan bouwen. De vorm, nerf, structuur en samenstelling van het hout spelen allemaal een grote rol in de audiokwaliteit en het geluid.
Het met de hand geselecteerde hout voor het klankbord van de SS-AR1 komt van het Japanse eiland Hokkaido. Het klimaat op het eiland is uitermate geschikt om hout te winnen, omdat de wintermaanden erg koud zijn. Dat zie je terug in de dichte nerf en de hardheid en onbuigzaamheid van Hokkaido’s lokale esdoorn.
De door Sony en lokale houtspecialisten geselecteerde bomen werden gekapt in november, wanneer de nerfstructuur het dichtst is. Hoewel dit hout perfect was voor het klankbord van de speaker, zou een hele behuizing van het esdoornhout uit Hokkaido een te harde klank veroorzaken. Daarom kozen de technici van Sony voor een andere houtsoort naast het esdoornhout uit Hokkaido.
De technici van Sony kozen met zorg het zachtere hout uit een ander koud klimaat, Scandinavisch berkenhout, voor de achterkant en zijkanten van de SS-AR1. De panelen van dit berkenhout krijgen vervolgens een gebeeldhouwde vorm. De krachtige combinatie van esdoornhout uit Hokkaido en berkenhout uit Scandinavië resulteert in een natuurlijke, gebalanceerde en expressieve toon zonder ongewenste trillingen.
De uitdagende taak om de SS-AR1 in elkaar te zetten, werd uitgevoerd door een firma die behuizingen en kasten maakt en precisiecomponenten levert voor muziekinstrumenten. Sony wilde een ongelijmd prototype van de firma volgens de standaarden van Sony. Toen de projectleider de werkplaats bezocht, dacht hij dat de behuizing al aan elkaar was gelijmd. Maar hij had het mis: het prototype was zo precies dat het zonder lijm in elkaar bleef zitten!
Technicus Yoshiyuki Kaku van Sony heeft de SS-AR1 afgewerkt met een gebalanceerd en natuurlijk ontwerp met gecontroleerde resonantie die uitstraalt vanaf de voorzijde van de speakerdrivers. De speakerbehuizing is aan de binnenzijde opgedeeld door twee stukken Scandinavisch berkenhout zodat er twee aparte ruimten ontstaan voor de woofers en de middelhoge tonen/tweeter. Op die manier straalt de geluidsdruk niet terug de behuizing in vanaf de woofer.
Met de juiste materialen en expertise wist Sony een speaker te maken met alle zorg en vakmanschap die u van een verfijnd muziekinstrument mag verwachten. En dat betekent dat u met de SS-AR1 alle rijke geluiden van een orkest en andere favoriete muziek zo bij u in huis haalt.
Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.