Langspeelplaten zijn weer in

Geluidstechnicus Kazuo Nada geeft een voorproefje van de nieuwe platenspeler van Sony

Het is 2016 en retrotechnologie maakt een nieuwe opleving door. Oude filmcamera's, typemachines en natuurlijk langspeelplaten zijn weer terug in ons leven. Deze voorkeur voor oude analoge apparatuur is in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Volgens het 2015 U.S. Music Year-End Report van Nielsen is er in 2015 een nieuw lp-verkooprecord van bijna 12 miljoen stuks gevestigd. Hiermee is dit het tiende opeenvolgende jaar waarin de verkoop van vinyl is gestegen. Wat de reden is voor deze opleving van vinyl? Niet alleen maar nostalgie. Luisteraars verlangen naar geluid van hogere kwaliteit en vinyl biedt een unieke, rijke en warme geluidskwaliteit die je niet mag verwachten wanneer je luistert naar een cd of mp3.

Om aan de groeiende vraag naar vinyl te voldoen, heeft Sony een nieuwe platenspeler op de markt gebracht voor zowel audiofielen en vinylverzamelaars als muziekliefhebbers. De compacte PS-HX500-platenspeler belooft een uitstekend vinylgeluid en u kunt hiermee volop genieten van uw favoriete platen. Wat de PS-HX500 van Sony echter onderscheidt van andere hoogwaardige moderne platenspelers, is het feit dat u hiermee uw langspeelplaten kunt opnemen om digitale bestanden voor audiofielen te maken. De PS-HX500 is voorzien van een A/D-converter van hoge kwaliteit, waardoor u het apparaat eenvoudig met een USB-kabel op uw pc kunt aansluiten en uw langspeelplaten kunt opnemen als hi-res audionummers. Dit is de ideale manier om een digitale back-up te maken van uw uitgebreide vinylverzameling of zelfs nummers mee te nemen voor onderweg (hoewel langspeelplaten prachtig klinken, passen ze niet in uw jaszak). Als extraatje wordt bij de platenspeler een mobiele en desktop-app meegeleverd waarmee gebruikers hun geconverteerde bestanden kunnen bewerken. 

Wilt u het verhaal achter de nieuwe platenspeler horen? We hebben namelijk gesproken met Kazuo Nada, de geluidstechnicus van Sony die achter de PS-HX500 zit, om uit te vinden wat de inspiratie was voor de unieke draai die aan de klassieke platenspeler is gegeven, en wat hij vindt van de populariteit van vinyl.

V: Wat heeft u ertoe geïnspireerd om een nieuwe platenspeler te bouwen in 2016?

Het is nu zeven jaar geleden dat we de PS-LX300USB-platenspeler uitbrachten. Deze heeft een USB-uitgang zodat u uw favoriete platen kunt importeren op een pc. Hoewel de PS-LX300USB de schappen uit blijft vliegen bij consumentenelektronicawinkels en het aantal verkochte eenheden nog steeds blijft groeien, wilden we nog een stap verder gaan dan bij het oorspronkelijke model. Onze klanten willen hoogwaardige audioapparatuur waarmee ze audio kunnen opnemen met een hogere resolutie dan op cd's. De PS-HX500 is onze manier om onze klanten te laten weten dat we naar ze luisteren. Deze platenspeler heeft een hoogwaardige oorspronkelijke DSD-converter waarmee u uw langspeelplaten kunt opnemen in digitale bestanden met hi-res audiokwaliteit. 

De ontwikkeling van de PS-HX500 is voor mij ook een droom die uitkomt. Als kind was ik al veel met audio bezig. Het verzamelen van audioapparatuur was mijn grootste hobby. Ik bladerde catalogi door en vertrok vervolgens naar de wijk Akihabara, een onderdeel van de grotere wijk Chiyoda in Tokio, die erom bekend staat dat het één groot winkelcentrum is voor huishoudelijke elektronica. 

V: Had u verwacht dat de PS-HX500-platenspeler zo populair zou zijn op CES 2016?

Bij de CES-productdemo speelden we DSD-bestanden met opnames van langspeelplaten. Hele massa's mensen kwamen kijken om de geluidskwaliteit te beoordelen. Ik had wel verwacht dat deze platenspeler de aandacht zou trekken van collega's, audiofielen en mensen uit de branche, maar ik had nooit gedacht dat er zo'n divers publiek nieuwsgierig zou zijn naar de PS-HX500.   

V: Welke langspeelplaat hebt u als eerste afgespeeld om de PS-HX500 te testen?

Dat was een plaat die we van de afdeling kwaliteitscontrole hadden gekregen. Ontwerpers zijn altijd een beetje nerveus wanneer het tijd wordt om naar de eerste geluiden van een nieuw product te luisteren. Zodra die fase achter je ligt, kun je je eigen lievelingsplaten draaien. Ik koos voor een opname van het Oscar Peterson Trio. Ik ben gek op jazz, maar om een product volledig te testen, beoordelen we de geluidskwaliteit door te luisteren naar een breed scala aan muziekgenres, waaronder klassiek, dance en popmuziek.

V: Hoe verhoudt muziek op langspeelplaten zich tot muziek op een cd of mp3?

Sommige mensen hebben een voorkeur voor cd's en andere voor mp3's. Het is onze taak als technici om een reeks producten te ontwerpen die aan de diverse voorkeuren van klanten voldoen. Langspeelplaten zijn echter uniek omdat ze een warm en natuurlijk geluid hebben dat een digitaal bestand niet in huis heeft. 

In vinyl moet je natuurlijk ook eerst veel investeren. Het kost tijd om een vinylverzameling op te bouwen en er komt speciale apparatuur en onderhoud bij kijken. Die investering maakt het echter ook des te leuker om langspeelplaten in huis te hebben.

V: Waarom denkt u dat mensen in de afgelopen jaren weer worden aangetrokken door langspeelplaten?

Gewoon omdat platen kopen heel leuk is! Er zijn zoveel platenwinkels in Tokio. Het is een echt avontuur om de hele dag door die winkels te lopen en nieuwe platen te ontdekken die je aan je collectie kunt toevoegen. Op zoek gaan naar een echte plaat heeft iets magisch. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een nieuwe of een tweedehands plaat. Als je de plaat in een winkel vindt maar hem niet meteen op dat moment koopt, weet je nooit zeker of je hem ooit nog zult tegenkomen. Het zijn ontmoetingen die je eenmaal in je leven meemaakt. Langspeelplaten bieden een diepere, tastbare verbinding met muziek die je met digitale muziek niet kunt realiseren. Wanneer ik een tweedehands plaat koop, kan ik voelen hoe goed de vorige eigenaar ervoor heeft gezorgd. 

V: Waarom is hi-res audio zo belangrijk?

Ik vind het geweldig dat consumenten met onze platenspeler hun favoriete langspeelplaten kunnen opnemen in hi-res digitale bestanden. Met hi-res audio kunt u het volledige geluidsbereik vastleggen in een opname. Zo kunt u de warmte, de natuurlijke tonen en het hart van het geluid onderscheiden. Indelingen met een laag gegevensvolume (zoals cd's en mp3's) brengen een stug gevoel met zich mee en geven geluid oppervlakkig weer. 

V: Hoe is het u gelukt een product te ontwikkelen dat het evenwicht houdt tussen een compact ontwerp en een hoge geluidskwaliteit?

Om een uitstekende geluidskwaliteit te realiseren, is het cruciaal om de vorm en constructie van het product helemaal op orde te hebben voordat er wordt gestart met de ontwerpfase. Zo besloten we helemaal aan het begin al dat we bijvoorbeeld een rechte arm wilden. De naald bevindt zich op het middelpunt van de as van de arm en van de naaldhouder (het kopstuk aan het uiteinde van de pick-uparm van de platenspeler). Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen die de ontwerpers hebben weten samen te voegen tot één prachtig, harmonieus eindproduct. 

Om ervoor te zorgen dat het pick-upelement zijn werk goed zou doen (en de naald dus goed de groeven van de plaat zou kunnen volgen), moest de arm zo worden ontworpen dat deze licht en sterk zou zijn. De PS-HX500 heeft een rechte arm met een ingebouwd pick-upelement. Hiermee kan een uitstekende geluidskwaliteit worden gerealiseerd omdat de arm licht, stug en sterk is. Zoals u kunt zien, hechten we evenveel belang aan het ontwerp als aan de geluidskwaliteit. 

V: Wat is uw favoriete langspeelplaat uit uw eigen collectie? 

Iedereen die van jazz houdt, zou moeten luisteren naar de opnamen van Ray Brown, onder andere naar zijn werk met het Oscar Peterson Trio. Of u nu een voorkeur hebt voor digitaal of analoog, er zijn talloze opnamen van hoge kwaliteit waarvan u kunt genieten. 

Muziek en leven: trends en nieuws voor muziekliefhebbers.