Negative Space

Het ontwerp achter hoogwaardige audio

Naar muziek luisteren via hoogwaardige audioproducten is een belevenis. Om een breder publiek aan te spreken, hebben we een nieuwe ontwerpstijl ontwikkeld.

Meer tevreden luisteraars met ongekend geluid

Dankzij de opkomst van smartphones en mobiele apparaten is het nu heel gewoon om naar mp3's of AAC's te luisteren. Haarscherpe hi-res audio wordt slechts door weinigen beluisterd. We willen meer mensen laten horen wat ze missen, met een luisterervaring die cd's voorbijstreeft, vooral nu er door de ontwikkeling van digitale audio meer wordt gestreamd en gedistribueerd. Ondertussen blijkt uit het feit dat draadloos luisteren populairder wordt dat mensen eenvoud en gemak willen. Het is het perfecte moment om te bekijken wat hoogwaardige audio hoogwaardig maakt en om een nieuwe ontwerpstijl te ontwikkelen voor vandaag en de toekomst, om te laten zien waarom deze luisterervaring zo speciaal is.

Wat zoeken mensen in een ontwerp voor hoogwaardige audio? We vroegen het aan professionals en audiofielen tijdens onderzoek en workshops in Tokio en Londen. Het resultaat was een bevestiging van hoe belangrijk het is om luisteraars van uitmuntend geluid te verzekeren, de achterliggende technologie te laten zien en de indruk van hoge resolutie te geven via het productontwerp en de materialen. Een hoogwaardig product hoeft niet strak, licht en futuristisch te zijn, maar moet juist zelfverzekerdheid uitstralen met een stevig en duurzaam ontwerp.

Compressie en negatieve ruimte

Er is veel voor nodig om een eersteklas hi-res luisterervaring mogelijk te maken, en daarom is ons proces om tot een gecomprimeerd ontwerp te komen ook zo bijzonder. Stelt u zich voor dat alle elementen van een audioproduct worden bijeengevoegd tot één geheel, dat ze worden gecomprimeerd tot de materialen zijn samengevoegd. Wat er dan overblijft zijn natuurlijk de meest essentiële elementen. Het is onvermijdelijk dat er bij dit proces negatieve ruimte ontstaat als deze elementen worden behouden. Daarom hebben we besloten om ons ontwerp op deze ruimte te baseren, waardoor de nadruk wordt gelegd op wat hoogwaardige audio nu hoogwaardig maakt.

Wat is de ideale negatieve ruimte voor ieder audioproduct? We hebben ons laten leiden door drie concepten: de vormen die ontstonden na het comprimeren moesten eenvoudig en iconisch zijn, de audioproducten moesten er stevig en duurzaam uitzien, en de nauwkeurige, fijne afwerkingen en texturen moesten hi-res audio uitstralen door de indruk van hoge dichtheid te wekken.

Duidelijke elementen die ongekende kwaliteit weerspiegelen

Takuma, Chief Art Director

Minimalistische ontwerpen worden steeds populairder, maar hoogwaardig audio streeft naar andere idealen. Het ontwerp moet u een idee geven van de elementen en de techniek die achter deze geweldige audioprestaties schuilgaat. Hi-res muziek behoudt details die normaal verloren gaan en produceert krachtig hi-res geluid. Dit zou ook voor het ontwerp moeten gelden. In plaats van elementen te blijven verwijderen, moeten we vormen creëren die een elegante weerspiegeling zijn van de achterliggende kwaliteit.

Gecomprimeerd, puur hifigeluid

NW-ZX2

Als u een Walkman® NW-ZX2 bekijkt, zult u zien dat we niet hebben geprobeerd de versterker binnen te verbergen. In plaats daarvan ziet u in de gecomprimeerde behuizing een kleine uitstulping op de plaats waar de versterker zit. Het is een duidelijke vorm: een herinnering aan wat ervoor nodig is om superieur geluid te creëren. Er is een negatieve ruimte om de knoppen heen gevormd, waardoor u meteen voelt waar ze zitten. Een ander teken dat dit ontwerp is gericht op audioprestaties zijn de gebogen randen van het aluminium frame voor meer stevigheid. De gezandstraalde afwerking doet u denken aan hoge resolutie. En als u de speler in de houder plaatst, ziet u hoe deze in een hogere positie wordt gehouden waardoor grotere hoogwaardige stekkers eenvoudig kunnen worden aangesloten dankzij de zorgvuldig ontworpen negatieve ruimte.

Strak ingesloten interfaces

PHA-3

Anders dan het vorige ontwerp van hoofdtelefoonversterkers, waarbij de interface en bedieningsbescherming slechts als een extra element waren toegevoegd, zijn in de PHA 3 alle benodigde componenten in één stevige, efficiënte behuizing verwerkt die blijk geeft van deze essentiële aspecten. Door deze elementen te comprimeren hebben we de bescherming in de behuizing geïntegreerd, die ook ruimte heeft om de draaiknop en hoofdtelefoonaansluiting heen. Schroeven zijn zorgvuldig weggewerkt, waardoor de slanke behuizing er nog strakker uitziet. Gemaakt van gewalst en gezandstraald aluminium. De kwaliteit van de fijne draaiknop is voelbaar bij iedere aanraking.

Onvermijdelijke antwoorden om te bepalen wat belangrijk is

Yashiro, ontwerper

Het is belangrijk dat de vormgeving van hoogwaardige audioproducten de hoge geluidskwaliteit weerspiegelt. De ruimte die overblijft na het behouden van elementen die de geluidskwaliteit en luisterervaring bepalen, staat voor ons voor negatieve ruimte. Het ontwerp is tot stand gekomen doordat we naar de binnenkant keken — alles staat in het teken van uitzonderlijk zuiver geluid en de luisterervaring.

Groovy met
dubbele drivers

XBA-Z5

De XBA-Z5-oortelefoon introduceert dubbele gebalanceerde versterkte units voor heldere middentonen en hoge tonen en een grote dynamische driver. Hier neemt de negatieve ruimte in het ontwerp de vorm aan van een groef hiertussen, die we intact hebben gelaten bij het samenvoegen van alle elementen tot één geheel. Het ontwerp laat zien dat er twee units in de oordopjes zitten die cruciaal zijn voor fantastische audioprestaties. De behuizing zelf is gemaakt van uiterst stevig magnesium met een fijne textuur die doet denken aan hoge resolutie.

Behuizing die prestaties weerspiegelt

MDR-Z7

MDR-Z7-hoofdtelefoons met royale 70mm-drivers zorgen voor een vlak golfeffect, voor muziek die natuurlijker klinkt. Ook zijn ze richting het oor gebogen, waardoor geluid gelijkmatig wordt verdeeld over een groot frequentiebereik. De vorm van deze essentiële, hoogwaardige drivers is terug te zien in de behuizing, een detail dat we hebben weten te behouden in het comprimeren van de behuizing, zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Ook hier geeft de fijne afwerking de indruk van uitstekende geluidskwaliteit. De behuizing is bevestigd met banden van aluminium voor een ontwerp dat zowel stevig als slank is.

Visuele elementen duiden op hoofdkenmerken

Kurihara, ontwerper

Hoewel we ervoor hebben gekozen om elementen te comprimeren en te behouden in het design, zijn sommige elementen belangrijker dan andere. Wat we willen benadrukken, de elementen die invloed hebben op geluidskwaliteit, vormgeving, bruikbaarheid, enz., verschilt per product. Door negatieve ruimte in onze ontwerpen te verwerken, maken we duidelijk welke elementen essentieel zijn.

Wooferontwerp
dat klinkt zoals het eruitziet

MHC-V7D/SHAKE-X7D

Het Negative Space-concept is ook een inspiratie voor uitstekende audiosystemen zonder hoge resolutie, zoals de MHC-V7D- / SHAKE-X7D-systemen. Hier hebben we ons gericht op de woofer, die het symbool is van krachtig geluid. Door de ruimte te variëren tussen de woofer en de middentoners en tweeters, ontstonden er groeven bij het comprimeren van iedere speaker tot een steviger geheel. Hierdoor hebben we het systeem meer impact gegeven en de nadruk gelegd op bepaalde elementen.

Vanaf de zijkant heeft het systeem een elegant silhouet met een glad oppervlak. Met een klein beetje spanning in deze oppervlakken lijkt het alsof er krachtige geluidsdruk onder schuilt. De parallelle oppervlakken zijn geminimaliseerd voor betere akoestiek. De bedieningsknopjes zitten aan de bovenkant, in hetzelfde gecomprimeerde ontwerp. Ook is het zo gemakkelijker om ze niet per ongeluk aan te raken.

Een ontwerp voor langdurige betrouwbaarheid

Morimoto, ontwerper

Professionals en fans van hoogwaardige audio willen producten waar ze jarenlang profijt van hebben. Een goede reden om de techniek achter deze superieure prestaties terug te laten komen in het productontwerp. Niets is voor ons belangrijker dan dat mensen die serieus met muziek bezig zijn voor onze producten kiezen.

Sony Design
Pure geometrie

De perfecte audiovisuele aanvulling op uw interieur. Ontdek insiderverhalen over ontwerpinspiratie.