Artikel-ID : 00103276 / Laatst gewijzigd : 30/03/2021Afdrukken

Hoe voorkom ik dat stof, vuil of vochtigheid de camera binnendringt?

  Doordat DSLR-, SLT-, NEX-, ILCE- en ILCA-camera's verwisselbare lenzen gebruiken, is er altijd een kans dat een stofdeeltje, spatje, vuiltje of vochtigheid in de camera terecht kan komen en uiteindelijk op de beeldsensor (of spiegel) kan belanden wanneer u lenzen verwisselt. U kunt echter voorzorgsmaatregelen treffen om deze situatie te voorkomen.

  OPMERKING: DSLR-, SLT- en ILCA-camera's hebben spiegels, terwijl NEX- en ILCE-camera's die niet hebben.

  • Zet de camera uit voordat u de lens verwisselt - beeldsensoren kunnen een elektrische lading hebben, waardoor stof wordt aangetrokken.
  • Vervang lenzen uitsluitend in een schone omgeving, bij voorkeur binnen en niet in de buurt van ventilatoren, ventilatiegaten of vensters.
  • Controleer de lens voordat u deze aan de camera bevestigt. Als u stof op de lens aantreft, kunt u dat met een blaasbalgje verwijderen.
  • Zorg dat u de lens die u wilt bevestigen, klaar hebt liggen, zodat de lensopening van de camera zo kort mogelijk wordt blootgesteld.
  • Richt de camera omlaag wanneer u een lens verwijdert of bevestigt, om te voorkomen dat stof of vuil in de lensopening kan vallen.
  • Plaats een stofkap op de voorkant van de camera nadat u de lens hebt verwijderd, als u de camera gedurende langere tijd niet gebruikt.
  • Plaats een stofkap op de lens die u van de camera hebt verwijderd.

  Zoals eerder vermeld, is er een kleine kans dat stof, vuil of vochtigheid een camera met verwisselbare lenzen kan binnendringen. Vocht kan zich nog steeds ophopen als de lucht in de camera droog is en de omgevingslucht vochtig is. Als u echter de bovenstaande richtlijnen volgt, kunt u deze omstandigheden zoveel mogelijk helpen voorkomen.

  Voor informatie over het reinigen van de beeldsensor, raadpleegt u het volgende.
  Hoe reinig ik de spiegel en beeldsensor?