Artikel-ID : 00067802 / Laatst gewijzigd : 24/01/2022Afdrukken

Wat is lensschimmel en kan hij mijn cameralens beschadigen?

  Lensschimmel is een combinatie van stof en vocht die in de binnenzijde van een cameralens dringt. Stof op zich is meestal geen probleem, maar als het vocht en sporen van schimmel bevat, kan de schimmel zich ontwikkelen. Dit gebeurt vaker bij niet weerdichte lenzen die in zeer vochtige, tropische streken worden gebruikt. De schimmel kan de vorm aannemen van kleine vlekken of webjes aan de binnenkant van de lens.

  Als lensschimmel niet wordt bestreden, kan hij de prestaties van de lens blijvend aantasten en uw beelden wazig of onscherp maken.

  Ga als volgt te werk om uw lens op schimmel te controleren:

  1. Verwijder de lens van de camera.
  2. Verwijder het voorste en achterste lenskapje.
  3. Zorg dat u veel licht in de buurt hebt.
  4. Kijk aan beide kanten door de lens en controleer op schimmel.

  Als u lensschimmel vermoedt, moet u de lens door een professionele lensmonteur laten onderzoeken om te bepalen of ze kan worden gereinigd.

  OPMERKING:Lensschimmel wordt niet door de garantie gedekt.

  Als u de camera in vochtige omstandigheden gebruikt, mag u hem niet in de cameratas bewaren. Zorg dat hij volledig droog is voor u hem wegbergt. Het is een goed idee de lenzen in een transparante doos met zakjes silicagel te bewaren als u ze lange tijd niet zult gebruiken. Deze methode zal de ontwikkeling van schimmel voorkomen, want de schimmel heeft een donkere, vochtige omgeving nodig. De silicagel neemt vocht op, terwijl de transparante doos licht doorlaat dat de schimmel doodt.