Artikel-ID : 00159362 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018

Wat is de zebra-patroonfunctie en waar dient deze voor?

OPMERKING: Niet alle camera's beschikken over de zebra-patroonfunctie. Daarnaast is de procedure om de zebra-functie in te stellen of te gebruiken per model verschillend. Voor meer informatie raadpleegt u de handleiding bij het product.

Het zebra-patroon is een camerafunctie die strepen over het beeld legt en op die manier belichtingsniveaus aangeeft. Het is een functie die de belichting ondersteunt door een gestreept patroon over gebieden te leggen die bijna zijn overbelicht. Als de maximaal haalbare opnamehelderheid is gedefinieerd als 100, kunt u de zebra-functie gebruiken om het niveau van helderheid te controleren waarmee het onderwerp is belicht.

BELANGRIJK: Het zebra-patroon is slechts een waarschuwingsindicator dat delen van een beeld bijna zijn overbelicht die in veel videocamera's wordt gebruikt; met deze functie kunt u de belichting niet regelen. Het wordt niet in de resulterende afbeelding vastgelegd.

De zebra-functie instellen

• Een foto maken met minder schittering
      Zet de zebra-instelling op 100+ en pas de belichting aan zodat het zebra-patroon nergens in de compositie verschijnt.
      De volgende stappen geven een voorbeeld van hoe u dit kunt instellen:

1. Schittering voorkomen bij het vastleggen van een opname zoals hieronder

Zebra-patroon - schittering voorkomen

2. Start de zebra-functie.

Voorbeeld van de bedieningsprocedure voor de ILCE-6000
        1. Selecteer in het scherm MENU de optie Aangepaste instellingen-pictogram (Aangepaste instellingen).
        2. Selecteer Zebra.

3. Zet de zebra-instelling op 100+.
        Pas de belichting zo aan dat het zebra-patroon nergens in uw compositie verschijnt.

Zet de zebra-instelling op 100+

4. Controleer of er geen zebra-patroon op het scherm verschijnt en de schittering verminderd is, en maak dan de foto.
        Controleer of er geen zebra-patroon op het scherm verschijnt en de schittering minder is
      5. U kunt nu een foto maken met minder schittering.
           een foto maken met minder schittering

• Voorkomen dat een wit voorwerp donker wordt (onderbelicht)
      Zet de zebra-instelling tussen 90 en 95, en pas de belichting zo aan dat het zebra-patroon verschijnt op het witte voorwerp dat u wilt vastleggen.

• Een foto met geoptimaliseerde helderheid maken van personen
      Stel de zebra-instelling in tussen 70 en 80 en pas de belichting zo aan dat het zebra-patroon verschijnt op het gezicht van het onderwerp.

OPMERKING: We raden aan de instelling af te stemmen op het onderwerp van de foto of op de helderheid die u wilt vastleggen.