Artikel-ID : 00165589 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018

Er is witte achtergrondverlichting te zien wanneer ik donkere scènes bekijk

Alle lcd-tv's hebben achtergrondverlichting die vanachter het paneel komt, om beelden te kunnen tonen. Voor hoge prestaties en beeldscherpte voorziet Sony zijn tv's van een heldere achtergrondverlichting voor een zo helder mogelijke weergave en uitzonderlijk scherp beeld, zelfs als de beeldbron heel donker is.

Waarom treedt er backlight bleeding op?

Een ongewenst effect van lcd-technologie is dat de achtergrondverlichting niet helemaal egaal is. Ongelijkmatige achtergrondverlichting, ook bekend als backlight bleeding, vertroebeling, mura enzovoort, is dus een vaak voorkomend verschijnsel in alle lcd-tv's. Hoe sterk dit verschijnsel opvalt, hangt af van factoren als de gebruikte instellingen voor helderheid en contrast en de hoeveelheid omgevingslicht in de kamer waarin de tv staat. Ook de temperatuur van het paneel heeft hier invloed op, omdat bepaald materiaal bij verandering van temperatuur iets uitzet of krimpt. Nieuwe tv's kunnen meer backlight bleeding vertonen, maar dit neemt geleidelijk af nadat de tv een aantal weken of maanden is gebruikt.

Deze lichtbron valt het meeste op als u donkere scènes of zwart beeld in een donkere omgeving bekijkt. Hieronder ziet u enkele voorbeelden.

Troebel Vervloeiend

Backlight bleeding

Hoe kan ik backlight bleeding verminderen?

U kunt het volgende proberen om backlight bleeding te verminderen.

• Bijna alle lcd-tv's van Sony hebben een lichtsensor om het omgevingslicht in de kamer te detecteren en op basis daarvan de helderheid van het scherm te optimaliseren. De schermhelderheid neemt af als er in de kamer weinig licht is en neemt toe als er veel licht is. Met geoptimaliseerde schermhelderheid kunt u stroom sparen. Schakel de lichtsensor in door op de HOME-knop van uw afstandsbediening te drukken en Instellingen > Systeem settings > ECO / Light Sensor (ECO / lichtsensor) te selecteren. Zet de optie op ON(AAN).
    • Als u het achtergrondlicht wilt verminderen en het dimmen van het beeld wilt compenseren met aanpassing van de helderheid en het contrast, drukt u op de OPTIONS-knop op de afstandsbediening en kiest u Picture (Beeld) > adjust (aanpassen).
    • Wijzig de instelling in Bioscoop. Dit zorgt ervoor dat het beeld warmer van toon wordt (iets roodachtiger). Om deze optie te selecteren, drukt u op de OPTIONS-knop op uw afstandsbediening en kiest u Scène kiezen > Bioscoop.
    • Als uw tv LED Dynamic Control (Dynamische led-bediening) heeft, moet die functie niet worden uitgeschakeld. De functie kan bijvoorbeeld op OFF (UIT) staan als Beeld is ingesteld op Gebruiker. U kunt dit als volgt oplossen:
      • U kunt op de OPTIONS-knop op uw afstandsbediening drukken en bij Beeld de optie Gebruiker wijzigen in Standaard.
      • Maar u kunt ook de optie Gebruiker laten staan en in de instelling Beeld de optie Geavanceerde instellingen selecteren. Wijzig vervolgens de LED Dynamic Control (Dynamische led-bediening) van OFF (UIT) in Standaard of Hoog.
    • Als de bovenstaande suggesties niet het gewenste resultaat opleveren, probeert u andere instellingen om het beeld aan te passen aan uw voorkeuren en de omstandigheden.

OPMERKING: Alle door Sony geleverde producten hebben interne kwaliteitscontroles doorstaan. Backlight bleeding die alleen is te zien bij zwarte beelden en in een donkere of nauwelijks verlichte kamer, moet worden geacht binnen de specificaties te vallen. In dit geval kunnen we helaas reparatie- of vervangingsclaims niet in behandeling nemen