Artikel-ID : 00254864 / Laatst gewijzigd : 12/01/2021

Wat is HDMI 2.1? Uitleg over de kenmerken en voordelen

HDMI 2.1 is de nieuwste versie van HDMI-technologie. Bepaalde functies van HDMI 2.1 zijn al aanwezig op sommige tv's die in 2019 en later zijn geproduceerd.

Heb ik HDMI 2.1 nodig?

HDMI 2.1 is toekomstbestendig

Vanaf 2020 zullen HDMI 2.1-functies op steeds meer tv's verschijnen en uiteindelijk de nieuwe norm worden. Als u een nieuwe tv wilt kopen, overweeg dan een tv met ondersteuning voor HDMI 2.1-functies om uw kijkervaring op consoles en videoapparaten van de volgende generatie te verbeteren.

Wat zijn de functies van HDMI 2.1?

Oorspronkelijke weergave van 4K 120 fps-content en snelle respons

Op dit moment biedt 4K-resolutie in combinatie met 120 fps de meeste soepelheid en helderheid voor video- en gamecontent. In combinatie met games van de volgende generatie zorgen deze functies voor aanzienlijk minder vertraging van de invoer, terwijl de reactiesnelheid flink wordt verhoogd. Dit betekent dat de vertraging tussen het scherm en uw opdrachten zal afnemen, terwijl de reactietijd voor pixels om van de ene kleur in de andere te veranderen ook beter wordt.

4K 60 fps vergeleken met  120 fps

Variabele vernieuwingsfrequentie (VVF)

Wat is VRR
    VRR verwijst naar de manier waarop uw tv de vernieuwingsfrequentie aanpast aan de framesnelheid van het uitvoerapparaat. De framesnelheden variëren doorgaans in realtime en worden beïnvloed door de scène die op uw tv wordt weergegeven.

VRR elimineert ook vertragingen bij het haperen van het scherm en zorgt voor een vloeiender beeld. Deze technologie wordt ook gebruikt in gamingmonitoren. Dankzij integratie van VRR in HDMI 2.1 worden de verschillen tussen gamen op een pc en gamen op een console kleiner. VRR gespecificeerd door HDMI 2.1 is echter niet compatibel met AMD Free Sync dat voorkomt in gamingsoftware voor pc.

VRR voor gaming
    Videogames bevatten vaak ingrijpende scèneveranderingen zoals plotselinge explosies en snelle kleurveranderingen, waardoor de framesnelheid drastisch afneemt. VRR compenseert deze veranderingen door de vernieuwingsfrequentie gelijktijdig aan te passen aan de framesnelheid van het spel. Het resultaat is minder vertraging en haperingen van het scherm, waardoor het beeld vloeiender wordt. VRR is uitermate belangrijk voor vloeiend gamen, in tegenstelling tot films waar de framesnelheden relatief stabiel zijn (meestal 24 fps).

Auto Low Latency Mode (automatische modus voor lage latentie) (ALLM, ook wel bekend als Auto Game Mode)

ALLM detecteert wanneer een console wordt ingeschakeld en schakelt de tv automatisch over naar de gamemodus. De gamemodus vermindert de vertraging tussen uw invoer via een controller en de bijbehorende actie die op de tv plaatsvindt.

eARC (Enhanced Audio Return Channel)

Met een eARC-kanaal kunt u genieten van de diepte van Surround Sound van bioscoopkwaliteit in DOLBY ATMOS en DTS:X. Vanwege de beperkingen van normale ARC kunnen deze indelingen alleen door eARC worden verwerkt.

Chroma-subsampling

4K 120 fps 10-bits 4:4:4 wordt via een software-update toegevoegd. Een verhouding van 4:4:4 geeft aan dat 8 op 8 pixels verschillende kleurinformatie kunnen weergeven, in tegenstelling tot 4:2:2 (4/8 pixels) en 4:2:0 (2/8 pixels).

Afbeelding van Chroma-subsampling

Welke tv's van Sony bieden ondersteuning voor HDMI 2.1-functies? (per 11 december 2020)

HDMI 2.1-functies

Type

Model

eARC

4K120

VRR

ALLM

8K LCD

ZH8

JA

JA1

NEE

NEE

ZG9

JA

JA3

NEE

NEE

4K OLED

A9S

JA

NEE

NEE

NEE

A8

JA

NEE

NEE

NEE

4K LCD

XH95

JA

NEE

NEE

NEE

XH90/XH924

JA2

JA2

JA5

JA5

XH85/XH91

JA

NEE

NEE

NEE

XH80/XH81

NEE

NEE

NEE

NEE

1Software-update vereist, versie PKG6.4775 of hoger
    2Software-update vereist, versie PKG6.0384 of hoger
    3Software-update vereist, versie PKG6.4960 of hoger
    4Voor XH90/92-modellen moet u de tv-instellingen wijzigen in Verbeterde indeling voor zowel HDMI-poort 3 als 4 om te profiteren van de HDMI 2.1-functies. Elke poort moet afzonderlijk worden gewijzigd.

5Er zijn plannen om deze functies beschikbaar te maken via software-update. Het is aan te raden om de TV altijd te updaten naar de laatste softwareversie. Voor hulp bij het uitvoeren van een update, raadpleeg het artikel over het uitvoeren van een software-update.

Verbeterde indeling inschakelen

1. Druk op de knop HOME op de afstandsbediening.
    2. Selecteer Settings (Instellingen).
    3. Selecteer Externe ingangen in de categorie Tv.
    4. Selecteer Indeling HDMI-signaal en stel deze optie in op Verbeterde indeling.

Menu HDMI-signaalindeling — selecteer de optie Verbeterde indeling

U kunt ook de specificaties van uw toestel controleren om te zien welke functies worden ondersteund. Controleer of uw apparaat functies bevat die zijn gespecificeerd in HDMI 2.1.

De specificaties van uw apparaat controleren

1. Ga naar de startpagina voor ondersteuning van Sony.
    2. Selecteer uw producttype — Tv.
    3. Selecteer de tv-categorie die u hebt.
    4. Blader omlaag om uw tv te selecteren. Als u niet zeker weet wat uw modelnummer is, raadpleegt u het volgende artikel.
    5. Nadat u uw product hebt geselecteerd, selecteert u Specificaties bovenaan de pagina.

Sectie Specificaties — functies die zijn gespecificeerd in HDMI 2.1