Artikel-ID : S700024385 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018

Een back-up van uw gegevens maken

Producten en categorieën waar dit artikel op van toepassing is

Dit artikel biedt een aantal algemene richtlijnen om ervoor te zorgen dat uw gegevens tegen verlies worden beschermd.

moeilijkheidsgraad Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
benodigde tijd Benodigde tijd:
Niet relevant

Een back-up is een veilige kopie, bij voorkeur op een extern medium, van de belangrijke gegevens op uw harde schijf. Het niet maken van gegevensback-ups is de bron van veel frustratie en verlies van geld/gegevens/tijd. Wij raden u daarom sterk aan om regelmatig back-ups van uw gegevens te maken.

Voorbeelden van 'externe media': externe USB-harde schijf, optische schijven, USB-stick, flash-geheugen.
Er zijn ook websites met online back-upoplossingen.

Opties voor het maken van back-ups van uw gegevens

Hulpprogramma voor het maken van back-ups in Windows

Windows bevat een vooraf geïnstalleerd hulpprogramma voor het maken en terugzetten van back-ups.

In Windows Vista vindt u Back-upcentrum in Configuratiescherm. Back-upcentrum in Vista bevat een uitgebreide helpfunctie die toegankelijk is door op het vraagteken in de rechterbovenhoek te klikken.

In Windows XP en eerder is deze Back-up toegankelijk via Start - (Alle) programma's - Bureau-accessoires - Systeemwerkset.
Houd er rekening mee dat Windows XP Home niet standaard over het hulpprogramma voor het maken van back-ups beschikt.
Op de meeste systemen vindt u het hulpprogramma op de eerste herstelschijf in de map \VALUEADD\MSFT\Ntbackup. Op sommige schijven ontbreekt deze map; in dit geval kunt u

• Contact opnemen met VAIO Link-ondersteuning. We kunnen u de installer leveren.
  • De installer online zoeken. U vindt de installer op diverse websites.
  • Ntbackup is een zeer beperkt hulpprogramma en u kunt daarom gebruikmaken van de volgende optie.

Hulpprogramma's voor het maken van back-ups van andere fabrikanten

Als u andere opties wilt bekijken voor het beheren van uw back-ups, kijk dan eerst eens naar de informatie in het wikipedia-artikel over back-ups http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Dit artikel bevat ook een link naar een lijst back-upsoftware: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

Handmatige back-up

Kopieer/plak belangrijke bestanden op externe media.
Deze optie raden we niet in eerste instantie aan omdat er handmatig werk voor nodig is en de kans op menselijke fouten aanwezig is.

Wat te doen als het fout is gegaan

a. uw besturingssysteem is gecrasht en u hebt geen recente back-up van gegevens.

Als u een redelijk nieuw VAIO-model hebt, dan bevat VAIO Recovery Center de optie Rescue Data (gegevens terugzetten). Met deze optie kunt u een externe USB-harde schijf aansluiten en een back-up maken van de bestanden die u nog nodig hebt.

Instructies voor Rescue Data:
Als de herstelpartitie nog bestaat, druk dan op F10 tijdens het opstarten. Rescue Data verschijnt in de lijst. Als u herstelschijven hebt gemaakt, kunt u opstarten vanaf de herstelschijven en verschijnt de optie in de lijst met herstelopties.
Opmerking: Als Rescue Data niet wordt vermeld, betekent dat uw VAIO niet over dit hulpprogramma beschikt. Wij vragen u om begrip voor het feit dat we het programma niet afzonderlijk beschikbaar kunnen stellen.

b. uw besturingssysteem is gecrasht en u hebt geen toegang tot Rescue Data.

Dit is een ingewikkelde situatie waarvoor we geen rechtstreekse, eenvoudige oplossing kunnen geven. Hier volgen een paar opties die mogelijk werken afhankelijk van de ernst van uw probleem:
  • Gebruik gegevensherstelsoftware van andere fabrikanten waarmee het opstarten van een toepassing vanaf een CD en het maken van back-ups van een externe harde schijf mogelijk is. We kunnen geen specifiek programma aanbevelen.
  • U kunt overwegen een tweede besturingssysteem op uw computer te installeren. Op deze manier kunt u uw gegevens vinden en er back-ups van maken voordat u een volledig systeemherstel uitvoert.
    Waarschuwing:  houd er rekening mee dat wij hierbij geen hulp kunnen geven, en dat dit gecompliceerd kan zijn.
  • Als u een model hebt waarbij de harde schijf eenvoudig kan worden verwijderd, plaats de schijf dan in een externe USB-behuizing en open de gegevens vanaf een andere computer.
    Waarschuwing:  houd er rekening mee dat hardwaremanipulaties de garantie ongeldig kunnen maken.
  • Diverse computerbedrijven zijn gespecialiseerd in gegevensherstel en kunnen mogelijk zelfs gegevens van defecte harde schijven herstellen.