Artikel-ID : S700024441 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018Afdrukken

Het toetsenbord van de EB Series vervangen


  moeilijkheidsgraad Moeilijkheidsgraad:
  Moeilijk
  benodigde tijd Benodigde tijd:
  10 minuten

  WAARSCHUWING
  !! Dit zijn algemene instructies. Sony VAIO Europe waarschuwt dat u zorgvuldig te werk moet gaan wanneer u zelf een toetsenbord vervangt. Als componenten van uw VAIO beschadigd worden terwijl u het toetsenbord vervangt, wordt hun reparatie of vervanging niet door de garantie gedekt en wordt ze dus aangerekend. !!


  1. Schakel de computer uit en ontkoppel alle randapparaten.
  2. Verwijder de netadapter van de computer en verwijder de batterij.
  3. Raak een geaard metalen voorwerp aan om statische elektriciteit te ontladen, bijvoorbeeld een radiator of een kraan.
  4. Zet het toestel ondersteboven op een tafel. Gebruik een doek om het tegen krassen te beschermen.

  5. Verwijder 3 schroefjes (rood aangeduid op Figuur 1).

   Figuur 1 - 3 schroefjes uit de bodem verwijderen.


  6. Nadat u de schroefjes hebt verwijderd, kunt u het optische schijfstation uit de computer trekken, zie Figuur 2.

   Figuur 2 - Het optische schijfstation verwijderen


  7. Het toetsenbord is aan drie zijden vastgemaakt met haken en met tanden die in de touchpad-zijde van het toetsenbord passen (zie Figuur 3).

   Figuur 3 - Plaats van de haken (rode cirkels) en de tanden (gele vierkanten)


  8. In de opening voor het optische schijfstation ziet u een ronde opening, naar het toetsenbord toe. Deze opening wordt gebruikt om de haken los te maken die de rechter bovenhoek van het toetsenbord aan de polssteun bevestigen (zie Figuur 4).

  9. Figuur 4 - Plaats van de toegangsopening in de opening voor het optische schijfstation


  10. Plaats de VAIO op een tafel, opengeklapt in de werkpositie, maar met de opening voor het optische schijfstation aan de rand van de tafel en naar u toe gekeerd. Gebruik de in Figuur 4 geïllustreerde opening om het toetsenbord weg te duwen van de polssteun. Alle haken aan de rechterzijde van het toetsenbord komen nu los, samen met een derde van de haken aan de bovenrand van het toetsenbord (zie Figuur 5).
   Opmerking: Als u de opening niet met uw vingers kunt bereiken of het toetsenbord niet kunt losmaken, gebruikt u een geïmproviseerd gereedschap om dat te doen. Een dun, hard, niet-metalen voorwerp is geschikt, bijvoorbeeld een goedkope kunststof pen.

   Figuur 5 - De rechter bovenhoek van het toetsenbord losmaken


  11. Wanneer de rechter bovenhoek van het toetsenbord los is, duwt u het midden van het toetsenbord naar boven en naar de polssteun toe om de resterende haken aan de bovenzijde van het toetsenbord en de haken aan de linkerzijde los te maken.

   Figuur 6 - De haken aan de bovenrand van het toetsenbord losmaken


  12. Nadat alle haken losgemaakt zijn, schuift u het toetsenbord een beetje naar het scherm toe, om de tanden los te maken. Leg het toetsenbord daarna ondersteboven op het touchpad, zie Figuur 7.

   Figuur 7 - Klaar om de platte kabel van het toetsenbord los te maken


  13. Als de platte kunststof connector van het toetsenbord met plakband vastgemaakt is, trekt u het plakband voorzichtig los.

  14. Waarschuwing:
   • Als de connector van het toetsenbord stuk is, moet het moederbord worden vervangen. De vervanging van het moederbord kan duurder zijn dan een tweedehandse VAIO.
   De connector van het toetsenbord op het moederbord bestaat uit twee delen: een vast deel (beige) en een beugel (bruin) die de platte kabel van het toetsenbord vasthoudt. Maak de beugel voorzichtig van de connector los door zachtjes op de hoeken te duwen, zie Figuur 8.


   Figuur 8 - De platte kabel van het toetsenbord losmaken


   De platte kabel van het toetsenbord is nu los en komt gemakkelijk uit de connector van het moederbord.

  15. Om het nieuwe toetsenbord te installeren, voert u deze procedure in de omgekeerde volgorde uit. Let op het volgende:
   • Om overbodig werk te voorkomen, moet u testen of de platte kabel van het toetsenbord goed aangesloten is voor u verder gaat. Sluit de netadapter op de VAIO aan, druk eerst op de aan/uitknop en daarna op F2, zodra u het VAIO-logo ziet, om naar het BIOS te gaan. Als dit werkt, schakelt u de VAIO weer uit, verwijdert u de netadapter en gaat u verder met de montage.