Artikel-ID : S700024447 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018

Het toetsenbord van de S Series vervangen

Producten en categorieën waar dit artikel op van toepassing is

moeilijkheidsgraad Moeilijkheidsgraad:
Moeilijk
benodigde tijd Benodigde tijd:
10 minuten

WAARSCHUWING
!! Dit zijn algemene instructies. Sony VAIO Europe waarschuwt dat u zorgvuldig te werk moet gaan wanneer u zelf een toetsenbord vervangt. Als componenten van uw VAIO beschadigd worden terwijl u het toetsenbord vervangt, wordt hun reparatie of vervanging niet door de garantie gedekt en wordt ze dus aangerekend. !!

1. Schakel de computer uit en ontkoppel alle randapparaten.
  2. Verwijder de netadapter van de computer en verwijder de batterij.
  3. Raak een geaard metalen voorwerp aan om statische elektriciteit te ontladen, bijvoorbeeld een radiator of een kraan.
  4. Zet het toestel ondersteboven op een tafel. Gebruik een doek om het tegen krassen te beschermen.

5. Verwijder 2 schroefjes (rood aangeduid op Figuur 1), schuif het luikje naar de rand van het toestel om het los te maken en leg het apart.

Figuur 1 - 2 schroefjes uit de bodem verwijderen.

6. Verwijder 3 schroefjes (rood aangeduid op Figuur 2).

Figuur 2 - 3 schroefjes uit de bodem verwijderen.

7. Het toetsenbord is vastgemaakt met haken aan de kant van het scherm en met tanden aan de kant van het touchpad (zie Figuur 3).

Figuur 3 - Plaats van de haken (rode cirkels) en de tanden (gele vierkanten)

8. In het batterijvak ziet u een ronde opening, naar het toetsenbord toe. Deze opening wordt gebruikt om het midden van de bovenste rand van het toetsenbord op te tillen, zodat u er een betere greep op hebt (zie Figuur 4).

9. Figuur 4 - Plaats van de toegangsopening in het batterijvak

10. Open de VAIO en zet hem in de normale werkpositie op een tafel. Druk voorzichtig met een schroevendraaier in de op Figuur 4 geïllustreerde opening, neem met uw andere hand de bovenste rand van het toetsenbord en trek zachtjes om de haken in de bovenste hoeken los te maken (zie Figuur 5).

Figuur 5 - De bovenste rand van het toetsenbord losmaken

11. Wanneer de twee haken losgemaakt zijn, zet u het toestel in de werkpositie op de tafel. Schuif het toetsenbord een beetje naar het scherm toe, om de tanden los te maken. Leg het toetsenbord daarna ondersteboven op het touchpad, zie Figuur 6.

Figuur 6 - Klaar om de platte kabel van het toetsenbord los te maken

12. Als de platte kunststof connector van het toetsenbord met plakband vastgemaakt is, trekt u het plakband voorzichtig los.

13. Waarschuwing:
    • Als de connector van het toetsenbord stuk is, moet het moederbord worden vervangen. De vervanging van het moederbord kan duurder zijn dan een tweedehandse VAIO.
    De connector van het toetsenbord op het moederbord bestaat uit twee delen: een vast deel (beige) en een beugel (bruin) die de platte kabel van het toetsenbord vasthoudt. Maak de beugel voorzichtig van de connector los door zachtjes op de hoeken te duwen, zie Figuur 7.

Figuur 7 - De platte kabel van het toetsenbord losmaken

De platte kabel van het toetsenbord is nu los en komt gemakkelijk uit de connector van het moederbord.

14. Om het nieuwe toetsenbord te installeren, voert u deze procedure in de omgekeerde volgorde uit. Let op het volgende:
    • Om overbodig werk te voorkomen, moet u testen of de platte kabel van het toetsenbord goed aangesloten is voor u verder gaat. Sluit de netadapter op de VAIO aan, druk eerst op de aan/uitknop en daarna op F2, zodra u het VAIO-logo ziet, om naar het BIOS te gaan. Als dit werkt, schakelt u de VAIO weer uit, verwijdert u de netadapter en gaat u verder met de montage.