Artikel-ID : 00227131 / Laatst gewijzigd : 27/06/2019

Wat is eARC?

eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel. Het is een verbeterde versie van de gewone Audio Return Channel (ARC).

Wat doet een Audio Return Channel?

Vóór de komst van ARC moest u gebruik maken van een analoge of optische kabel voor de digitale audiostream tussen uw versterker of Soundbar en uw televisie. Zonder ARC had u verschillende kabels nodig.

Met Audio Return Channel is alleen een HDMI-kabel nodig om digitale audiogegevens te verzenden. Uw HDMI-kabel geeft zowel de visuele gegevens als de audio-informatie door tussen uw tv en een Soundbar of versterker/AV-ontvanger.

Wat is er beter aan eARC?

Het verschil tussen ARC en eARC zit hem in de bandbreedte. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die in één keer kan worden verzonden. U kunt het vergelijken met een waterleidingbuis van een bepaalde doorsnee, waar een bepaalde hoeveelheid water doorheen kan stromen. Een grotere bandbreedte wil zeggen dat er een grotere hoeveelheid gegevens kan worden verzonden (een dikkere buis), wat betekent dat het digitale audiosignaal niet hoeft te worden gecomprimeerd en veel gedetailleerder, rijker en levendiger is.

Dit houdt in dat u met een eARC-kanaal kunt genieten van de diepte van Surround Sound van bioscoopkwaliteit in indelingen zoals DOLBY ATMOS en DTS:X. Vanwege de beperkingen van normale ARC kan momenteel alleen eARC deze indelingen verwerken.