Aan de slag: uitleg over camcorderfuncties

Met een digitale camcorder kunt u uw eigen films maken, mijlpalen zoals de eerste stapjes van uw baby vastleggen en blijvende herinneringen aan elke vakantie creëren.

Maar om de juiste camera te kiezen en zoveel mogelijk uit de camera te halen, dient u de functies van een camera te begrijpen. Deze gids legt enkele van de belangrijkste concepten uit.

  • De juiste resolutie kiezen
  • Digitale of optische zoom?
  • Uitleg over HD-compressieformaten
  • Opties voor opname en opslag van uw films
  • Uw films afspelen op uw tv
  • Overige belangrijke kenmerken wanneer u een camera kiest

De juiste resolutie kiezen

Verschillende camcorders kunnen opnamen maken met een verschillende beeldkwaliteit of resolutie.

Het aantal horizontale lijnen bepaalt de resolutie van een afbeelding. Meer lijnen betekent een scherper beeld. Full HD heeft bijvoorbeeld 1.080 horizontale lijnen.

Standaard definitie (SD): SD biedt 720 x 576 pixels en vindt u veel bij camera's in het goedkopere segment. Standaard definitie mist de helderheid en details van HD.

High definition (HD): Full HD-camcorders bieden superieure beeldkwaliteit vergeleken met SD-modellen. Full HD is de standaard voor huidige tv-modellen: veel zenders en programma's worden in high definition uitgezonden. Het beeld bevat veel meer details, doordat het beeld 1920 x 1080 pixels telt.

4K: 4K biedt een resolutie die vier keer hoger is dan Full HD. Dankzij 3840 x 2160 pixels kunt u een betere kleur, verzadiging en contrast verwachten. Beeldmateriaal dat in 4K is vastgelegd, zou op een 4K-tv moeten worden afgespeeld.



Digitale of optische zoom?

Zoomen, de mogelijkheid om uw beeldveld te wijzigen zonder de camera te bewegen, is een belangrijk kenmerk wanneer u een camcorder koopt. Wanneer u in- of uitzoomt, wijzigt u de afstand waarop uw onderwerp wordt getoond. Hiervoor worden delen van de lens zelf bewogen of wordt ingezoomd op het digitale beeld.

Optische zoom: Wanneer u de optische zoom gebruikt, wordt de configuratie van de optische elementen in de lens daadwerkelijk gewijzigd. Zo ontstaat een andere brandpuntsafstand. De optische zoom is standaard 10x, wat wil zeggen dat de grootste brandpuntsafstand 10x de kleinste brandpuntsafstand is. Er zijn echter ook camcorders verkrijgbaar met een zoombereik tot wel 60x.

Digitale zoom: Hierbij wordt ingezoomd op het beeld dat de camerasensor heeft vastgelegd, in plaats van de brandpuntsafstand van de lens te wijzigen. Doordat het originele beeld niet wordt gewijzigd, geldt dat hoe hoger de zoomratio, hoe meer beeldkwaliteit verloren gaat.


Uitleg over HD-compressieformaten

Wanneer u op een camcorder opneemt, wordt uw film gecomprimeerd om de bestandsgrootte beheersbaar te houden. De kwaliteit van uw opgenomen film wordt doorgaans bepaald door de bitsnelheid, die wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbps) Hoe hoger de bitsnelheid, hoe beter de kwaliteit en hoe groter het resulterende bestand zal zijn.

Er zijn meerdere compressie-indelingen beschikbaar.

HDV: De originele HD-indeling voor digitale camcorders, die compatibel is met de traditionele op tapes gebaseerde DV-indeling. De indeling neemt op in Full HD-resolutie, maar gebruikt MPEG-2-compressie. Er worden tegenwoordig niet veel HDC-camera's voor consumenten gemaakt, ze worden vooral gebruikt door professionals.

AVCHD: De huidige standaard voor het opnemen en afspelen van beeldmateriaal in Full HD op camcorders voor consumenten. AVCHD:

  • neemt op in Full HD, maar heeft een hogere compressieratio dan HDV. De gebruikte compressiemethode heet MPEG-4/H.264
  • neemt HD-video op zonder te veel geheugen te gebruiken
  • gebruikt 1 GB om 30 minuten beeldmateriaal op te nemen

XAVC: Deze indeling is ontworpen om 4K-camcorders te ondersteunen. Hiermee kunnen filmmakers de grootte en kwaliteit van 4K-bestanden regelen. 4K kan een bitsnelheid bereiken van 960 Mbps, maar u kunt deze snelheid verlagen tot minder dan 100Mbps met XAVC.

XAVC is niet uitsluitend bedoeld voor 4K. De indeling kan ook met Full HD omgaan


Opties voor opname en opslag van uw films

Wanneer u homevideo's maakt, worden ze digitaal vastgelegd op een interne harde schijf of geheugenkaart.

Harde schijf: neem uw beeldmateriaal rechtstreeks op de camera op door een model te kiezen met een interne harde schijf. Er zijn twee typen interne opslag:

  • HDD: een standaard harde schijf. Biedt veel opslagruimte, maar is zwaarder en bevat bewegende onderdelen
  • Flash: Lichtere, snellere opslag zonder bewegende onderdelen maar met minder ruimte

Geheugenkaarten: Neem uw films op een kleine geheugenkaart op die in een sleuf op uw camera past. De snelheid van uw kaart is belangrijk: voor Full HD met geluid hebt u een snellere kaart nodig dan voor SD-video zonder geluid.

De prestaties van een geheugenkaart zijn afhankelijk van:

Gegevensopslag: gemeten in gigabyte, geeft aan hoeveel gegevens op een kaart passen.

Kaartsnelheid: Hoe snel de geheugenkaart gegevens kan schrijven. Dit wordt uitgedrukt in MBps – megabytes per seconde (niet te verwarren met megabits per seconde voor de originele bitsnelheid van de opname). Geheugenkaarten worden als volgt onderverdeeld in klassen:

Enlarge image

Een bibliotheek aanmaken en bewerken met PlayMemories: U kunt uw video's veilig online bewaren met PlayMemories van Sony. U hebt eenvoudig toegang tot uw dierbare herinneringen en u kunt ze organiseren in uw eigen persoonlijke bibliotheek. Met gemakkelijke draadloze synchronisatie kunt u ze bekijken op uw laptop, tablet of tv.

Lees hoe u SD-video's overdraagt van een DV- of Digital8-camcorder naar uw pc
Lees hoe u SD-video's overdraagt van een DV- of Digital8-camcorder naar uw Mac


Uw films afspelen op uw tv

In slechts een paar eenvoudige stappen kunt u uw digitale camcorder aansluiten op uw tv en films bekijken op het grote scherm.

  1. Sluit uw HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-poort op uw camcorder
  2. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de HDMI IN-poort van uw tv
  3. Wanneer u uw film afspeelt op uw camera, wordt deze op uw tv getoond

Lees meer over hoe u films afspeelt op uw tv


Overige belangrijke kenmerken wanneer u een camera kiest

Groothoeklens: Sommige camcorders zijn uitgerust met een groothoeklens, perfect om geweldige panorama's vast te leggen van heuvels en bergen of historische monumenten. Een groothoeklens biedt ook uitkomst wanneer u groepen mensen vastlegt of wanneer u opnamen maakt in kleine ruimtes.
Enlarge image

Sensor: De sensor is het gedeelte van de camera dat aan licht wordt blootgesteld om een digitaal beeld vast te leggen. Hoe groter de sensor in uw camcorder, hoe meer details de camcorder kan vastleggen. Een hoogwaardige sensor, zoals de Exmor R CMOS in veel camera's van Sony, leggen rijke gedetailleerde beelden vast, zelfs onder omstandigheden met weinig licht of bij opnamen binnen.


Optische beeldstabilisatie: Wanneer u uw arm of hand beweegt, zelfs al is het maar een beetje, kan dit camerabewegingen veroorzaken. Optische stabilisatie zorgt er echter voor dat uw beeldmateriaal stabiel lijkt en geen beeldruis bevat. Sony Balanced Optical SteadyShot is ontworpen voor ongelooflijk stabiele opnamen.