Fotografiegids: Mooie foto's maken met uw camera
Als u tot nu toe een digitale compactcamera hebt gebruikt, werden al uw foto's waarschijnlijk opgeslagen als JPEG-bestanden. Uw digitale spiegelreflexcamera kan ook bestanden in dat formaat maken, maar biedt daarnaast de mogelijkheid om RAW-bestanden te maken. Maar wat is een RAW-bestand en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van JPEG-bestanden?
Telkens als u een foto maakt, legt de sensor van de camera een grote hoeveelheid gegevens vast, veel meer dan vereist om een JPEG-bestand te maken. Wanneer de camera een beeld verwerkt, gaan veel van deze gegevens verloren om een klein bestand te kunnen maken. De foto die hiervan het resultaat is, is goed genoeg voor de meeste toepassingen, zoals afdrukken, verzenden via e-mail of publiceren op een website.
In tegenstelling tot een JPEG-bestand, is een RAW-bestand een bestand dat niet verwerkt of gecomprimeerd is door de camera. Het bevat alle gegevens die de sensor heeft vastgelegd toen u de foto maakte. RAW biedt een veel bredere waaier aan informatie over kleuren en tinten in vergelijking met de kleuren die worden gebruikt in een JPEG en mogelijk biedt het ook een veel grotere mate van detaillering voor de extreme schaduwpartijen en lichte partijen. Daarom wordt het soms een "digitaal negatief" genoemd. En net zoals u veel betere resultaten boekt wanneer u zelf in een doka uw eigen foto's ontwikkelt en afdrukt, in plaats van ze naar de lokale fotowinkel te brengen, zo kunnen de extra gegevens die vastgelegd zijn in een RAW-bestand worden gebruikt om foto's van een hogere kwaliteit te verkrijgen. Het vergt alleen wat oefening.
Om RAW-bestanden te verwerken, hebt u speciale "raw converter"-software nodig, zoals het bij uw camera meegeleverde Image Data Converter SR.
Wanneer u een RAW-bestand opent in Image Data Converter, wordt het beeld eerst weergegeven zoals het eruit zou zien als u de camera-instellingen van het tijdstip van opname toepast. Vervolgens kunt u de belichting, witbalans, kleurmodus, de kleurruimte, het contrast en een verscheidenheid aan andere instellingen wijzigen, totdat het beeld de uitstraling heeft die u wilt. U kunt zelfs de "voor"- en "na"-versies naast elkaar weergeven, zodat u het effect van uw wijzigingen kunt bekijken. En u hoeft niet bang te zijn dat u iets verkeerds zult doen. Wanneer u klaar bent met het aanpassen van de foto, kunt u het resultaat immers opslaan als een nieuw TIFF- of JPEG-bestand. Het oorspronkelijke RAW-bestand blijft behouden en wordt niet gewijzigd, zodat u het later indien gewenst opnieuw kunt gebruiken om totaal andere aanpassingen te maken.
Voorbeelden van wat mogelijk is door RAW in plaats van JPEG te kiezen:
Voorbeeld 1
In dit voorbeeld merkt u duidelijk dat de neervallende druppels water op de JPEG-foto niet in detail worden weergegeven. Bovendien bevatten de lichte partijen weinig tot geen details.
In de onderstaande RAW-foto worden veel meer details weergegeven, waardoor u een intenser resultaat verkrijgt.
Merk het verschil op tussen RAW en JPEG op deze ingezoomde delen
Voorbeeld 2
Foto die is gemaakt in de JPEG-modus
In dit voorbeeld is de foto gemaakt aan het einde van de dag, bij zonsondergang. De rode gloed bleef slechts enkele minuten hangen. De uitdaging bestaat erin deze rode gloed vast te leggen op de foto. In de JPEG-modus is de foto onderbelicht en zijn de kleuren flets. Er is niets bijzonders aan de foto.
Aangepast RAW-bestand