Artikel-ID : 00161231 / Laatst gewijzigd : 24/01/2022Afdrukken

Hoe moet een camera met verwisselbare lens worden opgeslagen?

  Als er stof terechtkomt in de lens van een camera met verwisselbare lens of als er schimmel op de lens groeit vanwege een hoge vochtigheidsgraad, is het lastig om deze te verwijderen. Hier wordt uitgelegd hoe u uw camera met verwisselbare lens het beste kunt opbergen om problemen met stof en schimmel te voorkomen.

  Reiniging alvorens de camera op te bergen
  Voordat u camera's en lenzen opbergt, is het verstandig stof te verwijderen met een borsteltje of blaasbalgje en eventuele vlekken, vingerafdrukken of vet af te vegen met een zachte doek.
  Raadpleeg de volgende gids voor meer informatie over het schoonmaken van lenzen.
  Stof, vuil, vlekken of vingerafdrukken van de cameralens verwijderen.

  Opslagcontainer
  U beschermt uw camera's tegen stof en luchtvochtigheid door ze op te bergen in een speciaal afgesloten droogbox. Voordat u zo'n container aanschaft, raden we u aan de camera's en lenzen die u wilt opbergen bij elkaar te leggen om te bepalen hoe groot deze container moet zijn.

  • Droogboxen
   Een droogbox is een luchtdichte en waterbestendige doos voor het opbergen van camera's. Met een droogbox kunt u altijd voor een stabiel luchtvochtigheidsniveau zorgen. Er zijn vele verschillende typen droogboxen, zoals boxen met een back-upstekker, afsluitbare boxen en boxen waarmee de luchtvochtigheid elektronisch kan worden geregeld.
   droogboxen
  • Eenvoudige droogboxen
   Een eenvoudige droogbox is een gemakkelijke opbergmethode die bestaat uit een luchtdichte plastic container waarin een droogmiddel is geplaatst. Eenvoudige droogboxen zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, hoogten, breedten en diepten. Kies een formaat dat past bij de camera's of lenzen die u wilt opbergen.

   eenvoudige_droogboxen

  Opmerkingen over de opslag
  Houd u aan de volgende richtlijnen wanneer u camera's en lenzen opbergt.

  • Camerabehuizing / lens
   Als u over een dop voor de camerabehuizing en over een achterkap voor de lens beschikt, dient u de lens los te koppelen voordat u de camera en lens opbergt. Als u geen dop hebt, bergt u de camerabehuizing op zonder de lens eerst los te koppelen.

   Dop voor de behuizing
   Dop voor camerabehuizing

   Achterkap voor de lens
   achterkap_lens

  • Batterijen
   Verwijder de batterij uit de camerabehuizing voordat u de camera opbergt.
  • Droogmiddel (bij gebruik van een eenvoudige droogbox)
   Als u een eenvoudige droogbox gebruikt, dient u een droogmiddel in de box te plaatsen.
  • Hygrometer
   Als uw droogbox niet is voorzien van een hygrometer, plaatst u een hygrometer in de box, zodat u de luchtvochtigheid kunt regelen. Het optimale luchtvochtigheidsniveau ligt tussen 40% en 50%.