Artikel-ID : 00084529 / Laatst gewijzigd : 29/03/2019Afdrukken

Hoe vind ik informatie over de configuratie van het IP-adres, subnetmasker, standaardgateway of primaire DNS op de computer (Windows Vista)?

  Omdat ze vaak nodig is voor de installatie van het netwerk en de router en om netwerkproblemen op te lossen, kan de huidige IP-configuratie van de computer worden verkregen in ofwel het Netwerkcentrum van het besturingssysteem, ofwel door in een opdrachtpromptvenster de opdracht IPCONFIG te gebruiken.

  BELANGRIJK: De informatie over de IP-configuratie die in het venster Netwerkcentrum of het opdrachtpromptvenster wordt getoond, geldt alleen voor de huidige verbindingsstatus van de computer. Als deze informatie op een probleem wijst, zullen bijkomende oplossingen nodig zijn om verbindingsproblemen volledig te identificeren en op te lossen.

  Om het IP-adres van een netwerkverbinding op te zoeken met het Netwerkcentrum:

  1. Klik op de knop Start en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Klik in het venster Configuratiescherm op Netwerk en internet.
  3. Klik in het venster Netwerk en internet op Netwerk- en deelcentrum.
  4. Klik in het venster Netwerkcentrum op Status weergeven, naast de draadloze netwerkverbinding.
  5. Klik in het venster Status van netwerkverbinding op de knop Details.
  6. In het venster Details van netwerkverbinding, naast IPv4 IP-adres, staat het IP-adres.
  7. Afhankelijk van het IP-adres kan meer informatie worden bepaald.

  Om het IP-adres van een netwerkverbinding op te zoeken met de opdracht IPCONFIG in een opdrachtpromptvenster:

  1. Klik op de knop Start, typ CMD in het venster Zoeken en druk op Enter.

   Afbeelding
    
  2. Typ in het opdrachtpromptvenster IPCONFIG en druk op Enter.
  3. Het opdrachtpromptvenster toont nu het huidige IP-adres van de computer en bijkomende informatie over de internetconfiguratie van eventuele bedrade of draadloze poortverbindingen.

  Ongeacht de methode die je gebruikt om ze te vinden, krijg je onder meer de volgende belangrijke informatie:

  • Verbindingsspecifiek DNS-achtervoegsel: Dit is het achtervoegsel van je internetprovider (ISP)
  • IPv4-adres: Dit is het IP-adres of netwerkadres, meestal het adres dat je nodig hebt of dat wordt gevraagd om een netwerk tot stand te brengen.
   • Als het IP-adres met 192 begint, is het netwerk gedetecteerd, heeft de router automatisch een geldig IP-adres toegewezen (DHCP-modus) en is de netwerkverbinding OK.
   • Als het IP-adres met 169 begint, is er geen netwerk gedetecteerd of heeft de router niet automatisch een geldig IP-adres toegewezen (DHCP-modus) en heeft Windows intern het standaard IP-adres aan de computer toegewezen. In beide gevallen is geen netwerkverbinding tot stand gebracht. Dit probleem heeft waarschijnlijk te maken met het netwerk zelf (een probleem met de router).
   • Als het IP-adres van de computer 0.0.0.0 is, is geen netwerkadapter gevonden. Dit probleem heeft waarschijnlijk te maken met de netwerkinterfacekaart (NIC) van de computer.
  • Subnetmasker: Meestal in de vorm van 255.255.255.000 (of een variatie ervan).

   OPMERKING: Een IP-adres heeft twee componenten, het netwerkadres en het hostadres. Een subnetmasker maakt het mogelijk het hostgedeelte van het adres in twee of meer subnetten te verdelen.

  • Standaardgateway: Meestal uitgedrukt als een variatie van het als IPv4-adres vermelde adres. Het IPv4-adres wordt immers meestal automatisch door de router toegewezen (DHCP-modus) en is daarom meestal afgeleid van het routeradres.

   OPMERKING: De standaardgateway is meestal het IP-adres van de router die het interne netwerk met een extern netwerk (het internet) verbindt.