Artikel-ID : 00283931 / Laatst gewijzigd : 07/03/2023Afdrukken

Wat zijn de ingangen, uitgangen en poorten op mijn tv?

  In dit artikel vertellen we u wat meer over de verschillende poorten en sleuven op de achterkant van uw tv. Deze poorten bestaan uit ingangen en uitgangen waarop u apparaten kunt aansluiten en die geluid, video en gegevens overdragen.

  Waar vind ik een overzicht van de in- en uitgangen van mijn tv?

  Er zijn drie eenvoudige manieren waarop u de (belangrijkste) ingangen/uitgangen/poorten op uw tv kunt vinden.

  1. Als eerste kunt u de markeringen op de achterkant van uw tv bekijken. Elke poort heeft een minimale hoeveelheid informatie, die meestal op een sticker staat. Weet u niet zeker wat de poorten eigenlijk doen? We zullen dit verderop in het artikel bespreken.
  2. Als tweede kunt u de referentiegids van de tv of opstartgids raadplegen. U vindt deze op de productpagina van een tv op deze ondersteuningswebsite. U bereikt die pagina door de naam van het tv-product in de zoekbalk te typen.
   De referentiegids of de opstartgids bevat een grafische weergave van de tv-poorten van uw product (zie het onderstaande voorbeeld). De afbeelding bevat ook een visuele weergave van de bijbehorende kabels en mogelijke apparaten die u kunt aansluiten.

  1. U kunt ook de specificaties boven de zoekbalk op dezelfde productpagina van de tv bekijken. Alle poorten worden vermeld op het tabblad connectiviteit.

  Een eenvoudige gids voor tv-ingangen, -uitgangen en -poorten

  De achterkant van de tv kan er nogal ingewikkeld uitzien. Er zijn veel poorten en openingen, en dat kan verwarrend zijn. Maar met wat achtergrondinformatie wordt alles een stuk logischer. Aan de slag.

  HDMI-poorten

  De belangrijkste poorten zijn de HDMI-poorten. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface, maar dat hoeft u niet te onthouden. Wat u wel moet onthouden, is dat u voor de aansluiting op uw tv van de meeste moderne elektronische apparaten een HDMI-kabel nodig hebt. HDMI is zo populair omdat HDMI-kabels zowel video als geluid met hoge snelheid kunnen overdragen. Daarom worden de meeste, zo niet alle, decoders, gameconsoles en soortgelijke apparaten via één handige HDMI-kabel aangesloten op de HDMI-poort van uw tv. Als u HDMI-kabels gebruikt, moet u ook controleren of ze gecertificeerd zijn. Vooral als u geavanceerdere functies gebruikt, zoals eARC, waarvoor u het beste een Ultra High-Speed Certified HDMI-kabel kunt gebruiken.

  Schakelen tussen HDMI-poorten met de knop ingang/bron op uw afstandsbediening

  Een ander hoofdkenmerk om te onthouden is de relatie tussen de knop ingang/bron op uw afstandsbediening en de verschillende HDMI-poorten. U kunt met de knop ingang/bron op uw afstandsbediening tussen HDMI-ingangen (en de aangesloten apparaten) schakelen (). Als u bijvoorbeeld een settopbox op HDMI 1 en een PS5 op HDMI 2 hebt aangesloten, krijgt u dit scenario:

  • Als u HDMI 1 kiest, ziet u de content van uw settopbox
  • Als u HDMI 2 selecteert, ziet u de PS5-content.
  • Als u HDMI 3 selecteert en er geen apparaat is aangesloten, ziet u een zwart menuscherm.

  Onthoud deze verschillen tussen de HDMI-poorten

  Tot slot is het goed om te weten dat niet alle HDMI-ingangen hetzelfde zijn. Sommige HDMI-poorten ondersteunen geavanceerdere functies, zoals ARC/eARC of 4k/120HZ. Gelukkig worden de verschillen altijd aangegeven op de achterkant van de tv (of zichtbaar gemaakt in de referentiegids) als uw tv deze functies ondersteunt. Let wel goed op de functies die u wilt gebruiken, want als u uw apparaten niet op de juiste HDMI-poort aansluit of geen gecertificeerde, hogesnelheidskabel gebruikt, werken ze mogelijk niet.


  Optische kabel

  HDMI dekt zowel audio als video, maar de optische kabel draagt alleen audio over. Deze wordt gebruikt voor de aansluiting van Soundbars of Home Theatre-systemen.


  LAN (ethernetpoort)

  Veel tv's zijn tegenwoordig via Wi-Fi verbonden met internet. Dat is handig en algemeen beschikbaar. Maar het is nog steeds mogelijk om uw tv met een kabel op uw router aan te sluiten. Die kabel wordt een ethernetkabel genoemd en het is nog steeds een goede tijdelijke oplossing om problemen met de internetverbinding te voorkomen die worden veroorzaakt door de afstand tussen de router en obstakels in uw tv-omgeving. Kortom, u kunt de ethernetpoort gebruiken om uw tv met een kabel op internet aan te sluiten.


  USB-poort

  U kunt de USB-poorten gebruiken om USB-apparaten aan te sluiten. Het meest gebruikt USB-apparaat voor tv's is de USB-vaste schijf (USB HDD's). Hiermee kunt u opnemen of mediabestanden afspelen die u hebt opgeslagen. De USB-poort heeft een nummer (bijv. 900 mA), dat aangeeft hoeveel uitgangsvermogen de USB-poort heeft. Het is belangrijk om te weten of de USB-poort de stroomvereisten van een USB-station kan ondersteunen. En als de USB-poort blauw is, dan is het de SSD.


  Coaxkabel

  De coaxkabel wordt gebruikt om hoogfrequente elektrische signalen over te dragen. Voor de gewone tv-opstelling wordt deze kabel gebruikt om het kabel- of satellietsignaal naar uw tv te sturen. De traditionele tv-kabel is een coaxkabel. Als u een satellietschotel gebruikt, dan wordt deze ook via een coaxkabel op uw tv aangesloten.


  Audio/video mini-ingang / uitgang koptelefoonaansluiting

  Dit is het rijk van externe analoge apparaten. U kunt via een kabel met een mini-aansluiting een apparaat verbinden om audio- en videosignalen naar uw tv overdragen (bijvoorbeeld vanaf een fotocamera). Soms hebt u een conversiekabel nodig (RCA-conversiekabel met drie gekleurde audiokabels op één aansluiting, die u in de tv kunt aansluiten). Het is een ingang voor audio/video, dus alleen bedoeld om audio en video vanaf een extern apparaat op de tv te ontvangen. U kunt deze poort niet gebruiken om een koptelefoon met snoer aan te sluiten; hiervoor gebruikt u de uitgang van de koptelefoonaansluiting. De meeste tv's hebben een uitgang voor een koptelefoonaansluiting, maar met de opkomst van Bluetooth-connectiviteit werken de meeste moderne tv's via een Bluetooth-verbinding.