Artikel-ID : 00294255 / Laatst gewijzigd : 13/07/2023Afdrukken

Waarom valt de Bluetooth-verbinding van mijn koptelefoon of draadloze speaker weg?

Wordt de Bluetooth-verbinding tussen uw koptelefoon en smartphone (of een ander apparaat) soms verbroken of wordt het geluid onderbroken? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken voor het verbreken van de Bluetooth-verbinding.

De vier voornaamste oorzaken zijn afstand, interferentie, obstakels of opladen van de batterij.

Bluetooth-afstandsbeperkingen

Bluetooth werkt als een onzichtbare draad tussen uw koptelefoon/speakers en een aangesloten apparaat, zoals een smartphone. Deze onzichtbare draad is ongeveer 10 meter lang, maar kan iets langer of korter zijn, afhankelijk van de omgeving.

Oplossing

Als u merkt dat Bluetooth niet meer werkt als de afstand tussen uw koptelefoon en het bronapparaat te groot is, is dit normaal.

Het Bluetooth-signaal wordt geblokkeerd door obstakels of de omgeving

We noemden net de onzichtbare draad. Deze wordt korter als er veel dikke obstakels in de buurt zijn, zoals versterkte betonnen muren of metalen structuren. Het is net zoals wanneer uw telefoon geen signaal krijgt in grote gebouwen of ondergrondse garages.

U kunt ook plotseling wegvallen van het geluid ervaren als het landschap verandert van een gesloten naar een uitgestrekt buitengebied (bijvoorbeeld bij het verlaten van een tunnel of bosgebied). Dit wordt veroorzaakt doordat het Bluetooth-signaal plotseling overal weerkaatst. Oordopjes zijn vooral gevoelig voor dit fenomeen omdat de linker- en rechteroordopjes via Bluetooth communiceren.

Oplossing

Probeer verschillende plekken uit en kijk of het probleem zich ook op andere plekken voordoet. Als het zich overal voordoet, kan er iets mis zijn met het apparaat. Als het zich alleen voordoet op specifieke locaties, is het waarschijnlijk een kenmerk van die locatie.

Bluetooth-batterijstoring

Controleer de batterijstatus van uw speaker of koptelefoon. Als de batterij bijna leeg is, kunnen Bluetooth-problemen optreden, zoals onderbrekingen van het geluid en afname van de geluidskwaliteit.

Oplossing

Zorg ervoor dat alle gekoppelde apparaten voldoende zijn opgeladen en controleer of het probleem zich blijft voordoen.

Bluetooth- en draadloze signalen

Technisch gezien werkt Bluetooth op een radiofrequentie die kan worden beïnvloed door andere draadloze signalen, zoals Wi-Fi of magnetrons. Andere Bluetooth-apparaten in de buurt kunnen ook interferentie veroorzaken. Dit is een minder algemene oorzaak van het wegvallen van de Bluetooth-verbinding.

Oplossing

Probeer op verschillende plekken, net als bij obstakels, of het probleem zich daar ook voordoet. U kunt ook andere Bluetooth- of draadloze apparaten uitschakelen en controleren of dit werkt.

Het ligt niet aan de afstand, obstakels, interferentie of de batterij

Als u alle eerdere oorzaken hebt uitgesloten, zijn er nog een paar oplossingen die u kunt proberen:

1. Werk al uw apparaten bij naar de nieuwste software-versie. Als het wegvallen van de Bluetooth-verbinding wordt veroorzaakt door een softwarefout, wordt dit verholpen door een software-update.
    2. Verwijder de Bluetooth-verbinding tussen de koptelefoon/speakers en uw bronapparaat (smartphone). Herstel de koppeling.
    3. Probeer een ander bronapparaat. Voer bijvoorbeeld een test uit met een andere smartphone om te controleren of het probleem daarmee ook optreedt.
    4. Reset of initialiseer (ga terug naar de fabrieksinstellingen van) uw koptelefoon of speaker.
    5. Als deze procedures het probleem niet verhelpen, heeft uw Bluetooth-koptelefoon of Bluetooth-speaker mogelijk onderhoud nodig.