Artikel-ID : 00108763 / Laatst gewijzigd : 04/12/2020Afdrukken

Informatie over High Definition-televisie (HDTV) en beeldkwaliteit.

Informatie over High Definition-televisie (HDTV) en beeldkwaliteit.

  Slechtere beeldkwaliteit kan eerder opvallen op een high definition-televisie (HDTV) met een groot scherm. Dit duidt meestal niet op een probleem met uw tv, maar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de weergave of conversie van een standard definition-signaal (480i).

  Het formaat 480i is ontwikkeld om een beeld met 480 horizontale lijnen weer te geven en was oorspronkelijk bedoeld voor het weergeven van beelden op tv's van maximaal 25 inch. Tegenwoordig moeten deze lijnen worden vergroot om grotere tv-schermen (inclusief niet-HDTV) volledig te vullen. Door het vergroten van de lijnen worden eventuele beeldruis en andere oneffenheden die de beeldhelderheid verstoren, helaas ook beter zichtbaar.

  Een andere factor die van invloed kan zijn op de beeldkwaliteit is opschalen. Een groot aantal HDTV's biedt de mogelijkheid om een 480i-signaal op te schalen naar 720p, 1080i of 1080p, waardoor er een beeld ontstaat met 720 of 1080 horizontale lijnen. Daarnaast zijn er bepaalde zenders die 480i-signalen opschalen. Door het verschil in het aantal lijnen kunnen sommige opgeschaalde signalen er vaag of een beetje geblokt uitzien. Zelfs als het programma dat u bekijkt, wordt uitgezonden in high definition (HD), krijgt u geen HD-kwaliteit als het origineel is opgenomen in 480i.

  Daarom is de beeldkwaliteit op een HDTV het best als er gebruik wordt gemaakt van een high definition-signaal. Hoewel u met een 480i-signaal geen beeld van HDTV-kwaliteit kunt krijgen, kunt u de beeldkwaliteit wel verbeteren door de opties voor scherpte en beeldmodus op uw tv aan te passen.

  BELANGRIJK: 

  • Afhankelijk van hoe u uw decoder/thuisbioscoopapparatuur hebt verbonden, wordt het tv-uitzendsignaal verzonden via meer dan een aansluiting voor video-invoer. Als u HD-uitzendingen probeert te kijken, zorg er dan voor dat u het signaal weergeeft via de aansluiting voor video-invoer die is verbonden met de HD-bron.
  • Afhankelijk van uw geografische locatie, kunnen er verschillende indelingen van het standard definition-signaal worden uitgezonden door de providers.

  OPMERKING: 

  • Raadpleeg de bedieningsinstructies van de tv voor modelspecifieke informatie over het aanpassen van de opties voor scherpte of beeldmodus. Bedieningshandleidingen zijn online beschikbaar in de sectie Handleidingen van de ondersteuningswebsite van Sony.