Artikel-ID : 00079212 / Laatst gewijzigd : 30/03/2021Afdrukken

Hoe kan ik de kleurvervaging in de contouren van de afbeelding verminderen?

  De kleur van licht wordt bepaald door zijn golflengte, en omdat verschillende golflengten tegen verschillende snelheden door een lens bewegen, treedt er een fenomeen op dat dispersie heet. Als gevolg hiervan vallen de scherpstelpunten van verschillende kleuren niet allemaal in exact hetzelfde scherpstelvlak. In een camera bevindt het scherpstelpunt van sommige kleuren zich hierdoor enigszins voor de beeldsensor en het scherpstelpunt van andere kleuren er enigszins achter (longitudinale chromatische aberratie). Bovendien worden verschillende golflengten verschillend beïnvloed door vergroting, zodat het scherpstelpunt links of rechts van de optische as kan verschuiven (laterale chromatische aberratie).

  Longitudinale chromatische aberratie.    Laterale chromatische aberratie.

  Samen kunnen deze aberraties de kleuren van opgenomen beelden vervormen en kan een ongewenste kleurafwijking optreden op de rand tussen de lichte en donkere delen van een afbeelding.

  OPMERKING:

  Om het effect van de longitudinale chromatische aberratie, die verschijnt als een paarse of groenachtige vervaging in de onscherpe gebieden, tot een minimum te beperken, is het aanbevolen om de lens 1 of 2 stops af te stoppen. Door de lens te gebruiken met het diafragma volledig open, neemt de kans op kleurafwijking toe.

  Omdat het effect verschilt afhankelijk van de opnameomstandigheden, kun je ook proberen om de brandpuntafstand of de compositie te veranderen.

  Afbeelding

  De laterale chromatische aberratie treedt op wanneer verschillende kleuren die uit een hoek invallen op hetzelfde vlak maar in verschillende posities zijn scherpgesteld. Ze verschijnt als een tegengestelde dubbele kleurafwijking (cyaan/magenta, blauw/geel) en is meer uitgesproken in de hoeken van het frame.

  In tegenstelling tot bij longitudinale chromatische aberratie helpt het afstoppen van de lens hier niet om deze kleurafwijkingen te vermijden.

  De meeste camera's met verwisselbare lens van Sony (SLT, NEX, ILCE) kunnen dit effect echter in zekere mate automatisch compenseren op ondersteunde lenzen van Sony. Zorg dat de optie Lens Compensation (Lenscompensatie) - Chromatic Aberration (Chromatische aberratie) is ingesteld op AUTO in de camera of het setupmenu van de camera. Raadpleeg de handleiding voor meer informatie over de specifieke camera.

  Selectiemenu lenscompensatie

  Voorbeeld lenscompensatie