Artikel-ID : 00279456 / Laatst gewijzigd : 06/07/2023Afdrukken

Android TV- en Google TV-apps downloaden, installeren en problemen oplossen

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  Met uw Android TV of Google TV kunt u meer dan alleen naar gewone tv kijken. Net als op uw smartphone kunt u apps van derden installeren van uw favoriete serviceproviders, organisaties of gamestudio's. In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe u toepassingen kunt downloaden, beheren en problemen kunt oplossen. Alle navigatie die in dit artikel wordt uitgelegd, wordt uitgevoerd met de pijlen op uw afstandsbediening. Elke actie (OK, enter) wordt uitgevoerd door op de centrale knop van uw pijltoetsen te drukken.

  U kunt op de onderstaande vraag drukken of tikken om snel naar de juiste paragraaf te gaan:


  Hoe download ik apps op mijn Android TV of Google TV?

  U kunt apps op uw Android TV en Google TV downloaden via de Google Play Store. In de Google Play Store vindt u alle apps die beschikbaar zijn op zowel Android TV als Google TV. Als u de app niet kunt vinden in de Google Play Store, bestaat de app mogelijk niet of is deze momenteel nog niet beschikbaar op de Android TV- en Google TV-platforms. Het is heel goed mogelijk dat een smartphone-app geen equivalent heeft op Android TV of Google TV. In dat geval kunt u een beroep doen op casting content.

  Apps downloaden op Android TV

  1. Boven aan het beginscherm bevinden zich verschillende tabbladen: Search (Zoeken) – Home (Start) – Discover (Ontdekken) en Apps. Gebruik de pijltoetsen van de afstandsbediening om naar het tabblad Apps te gaan.
  2. Wanneer u naar beneden navigeert op het tabblad Apps, ziet u eerst een knop om de Google Play Store te openen voordat u verder gaat in de lijst met app-tegels. Druk op OK om de Google Play Store te openen.
  3. De Google Play Store bevat voorbeelden van populaire apps, maar u kunt ook de zoekfunctie boven aan het scherm gebruiken. Druk op OK om Voice Search (spraakgestuurd zoeken) te gebruiken of ga naar rechts om zoeken met het toetsenbord te activeren.

  U kunt ook gesproken zoeken of zoeken met het toetsenbord in het beginscherm gebruiken om naar apps te zoeken zonder het tabblad Apps te gebruiken. Als de app beschikbaar is, krijgt u een zoekresultaat van de Google Play Store en kunt u de app onmiddellijk downloaden.

  Apps downloaden op Google TV

  1. Boven aan het beginscherm bevinden zich verschillende tabbladen: Search (Zoeken) – HomeApps en Library (Bibliotheek). Gebruik de pijltoetsen van de afstandsbediening om naar het tabblad Apps te gaan.
  2. Het scherm met het tabblad Apps begint met uw apps in een rij. Onder die rij bevindt zich een zoekbalk waarmee u naar apps en games kunt zoeken. U kunt ook door bepaalde categorieën apps bladeren.

  In plaats daarvan kunt u ook op de invoertoets op de afstandsbediening drukken (). U kunt apps toevoegen aan uw Input-menu door naar rechts te gaan en ze te selecteren in de lijst beschikbaar. De Google Play Store is een van deze apps. Op die manier wordt de Google Play Store snel toegankelijk via het Input-menu.
  Tot slot kunt u ook gesproken zoeken of zoeken met het toetsenbord in het beginscherm gebruiken om naar apps te zoeken zonder het tabblad Apps te gebruiken. Als de app beschikbaar is, krijgt u een zoekresultaat van de Google Play Store en kunt u de app onmiddellijk downloaden.


  Waarom kan ik geen apps vinden of waarom zijn ze niet beschikbaar voor mij? Hoe weet ik of mijn Android TV of Google TV een app ondersteunt?

  Er zijn twee belangrijke redenen waarom u een app niet kunt vinden of gebruiken: beschikbaarheid en locatie. In dit geval kan locatie uw land, regio en soms zelfs gebieden betekenen.

  Ten eerste heeft een serviceprovider niet altijd een app op de markt. Het is mogelijk dat uw favoriete smartphone-app (nog) geen equivalent heeft op Android TV of Google TV. Google heeft een online lijst met beschikbare Android TV-apps.

  Ten tweede is uw locatie (land, regio, gebied) ook belangrijk. Sommige apps zijn alleen beschikbaar in een bepaalde regio of land. Deze apps kunnen echter op een dag in meer landen beschikbaar komen als de app-provider besluit de ondersteuning uit te breiden. Ja, de beschikbaarheid van apps is een ingewikkelde lappendeken. In geval van twijfel is het altijd het beste om contact op te nemen met de serviceprovider en hun website te raadplegen voor ondersteunde landen en informatie.


  Apps beheren op uw Android TV of Google TV

  Nu u klaar bent om al uw favoriete apps op uw tv te installeren, is het tijd om het u gemakkelijk te maken om al deze apps te navigeren en te beheren. Laten we eens kijken naar het mini-menu van apps.

  Het mini-menu van apps

  Elke app heeft een mini-menu waarmee u verschillende acties kunt ondernemen. Beweeg de muis over de app (alsof u deze wilt openen) en druk lang op de knop OK op uw afstandsbediening. Als de app per ongeluk wordt geopend, hebt u niet lang genoeg op OK gedrukt omdat er een pop-upmenu zou moeten verschijnen:

  Mini-menu van Android TV

  • Open (Openen)
  • Move (Verplaatsen)
  • Add to favourites (Toevoegen aan favorieten)
  • Info (Informatie)
  • Uninstall (Verwijderen)

  Mini-menu van Google TV

  • Move (Verplaatsen)
  • Open (Openen)
  • View details (Details weergeven)

  Snelmenu van Adding TV apps to favourites (Tv-apps toevoegen aan favorieten)

  Android TV

  • Op uw beginscherm staat een banner met uw favoriete apps. Dit is een snelle selectiebalk.
  • Navigeer naar rechts richting een plusteken. Druk op OK om nieuwe apps toe te voegen aan uw snelle selectiebalk.

  U kunt het mini-menu voor apps ook gebruiken om een app toe te voegen aan Favourites (Favorieten).

  Google TV

  Onder de balk met aanbevelingen op uw beginscherm vindt u de snelbalk 'Your apps' (Uw apps). Ga naar rechts en selecteer de knop 'See all' (Alles tonen). U kunt de apps binnen dit raster verplaatsen en de weergavepositie ervan wijzigen.

  Tv-apps verplaatsen in het menu Favorieten en het app-scherm

  Dit geldt voor zowel Android TV als Google TV

  1. Beweeg de muis over de app (alsof u deze wilt openen) en druk lang op de knop OK op uw afstandsbediening om het mini-menu van apps te openen.
  2. Selecteer 'Move' (Verplaatsen) en beweeg de tegel van de app naar de gewenste positie.
  3. Druk op 'Back' (Terug) op uw afstandsbediening om te stoppen met het verplaatsen van de app.

  Hoe werk ik een Android TV- of Google TV-app bij?

  Het is niet helemaal nodig om een app handmatig bij te werken. Als uw Android TV of Google TV met internet is verbonden, worden uw apps automatisch bijgewerkt wanneer de serviceprovider een nieuwe versie uitbrengt. Uw apps zouden de nieuwste versie moeten hebben als uw tv is verbonden met internet.

  Google werkt toepassingen in fasen bij. Het is dus mogelijk dat uw tv nog geen app-update heeft ontvangen, ook al is deze beschikbaar. In dat geval is er een manier om handmatig op updates te controleren:

  • Android TV: Ga naar het tabblad Apps en open de Google Play Store.
  • Google TV: Open de Google Play Store via spraakgestuurd zoeken of het Input-menu.

  In de Google Play Store kunt u het apps- en gamesbeheer bekijken dat verborgen is onder het pictogram van uw Google-account in de rechterbovenhoek. Onder het pictogram Google-account vindt u het Apps- en gamesbeheer, waarin u alle beschikbare updates voor apps kunt controleren.


  Hoe installeer ik toepassingen op de Android TV of Google TV?

  Als u geen app meer gebruikt, kunt u deze ook verwijderen om geheugen vrij te maken:

  • Gebruik de pijltoetsen van de afstandsbediening om naar het tabblad Apps te gaan.
  • Navigeer naar beneden om al uw apps in een raster weergegeven te zien.
  • U kunt de muisaanwijzer boven elke app die u wilt verwijderen houden en het mini-menu openen (druk lang op de knop OK) om Uninstall (Verwijderen) (Android TV) of View details (Details weergeven) (Google TV) te selecteren om apps te verwijderen.
  • Als de optie Uninstall grijs wordt weergegeven, kunt u de app niet verwijderen (bijvoorbeeld YouTube). Vooraf geïnstalleerde tv-apps kunnen niet worden verwijderd.

  Wat moet ik doen als een Android TV- of Google TV-app niet werkt?

  Een app kan een probleem hebben, zoals een verbroken internetverbinding, een bevroren menu of wat haperingen in geluid en beeld. Als u het gevoel hebt dat er iets mis is met een app, kunt u de app het eenvoudigst resetten door een geforceerde stop uit te voeren.

  Android TV

  • Druk op de Home-knop of Back-knop om terug te gaan naar het startscherm.
  • U kunt verschillende tabbladen boven aan het startscherm zien. Gebruik de pijltoetsen van de afstandsbediening om naar het tabblad Apps te gaan.
  • Ga naar de lijst met app-tegels en beweeg de muis over de app die een probleem heeft.
  • Druk lang op de knop OK op de afstandsbediening en open het mini-menu van apps. (De knop OK is de centrale knop in het midden van uw pijltoetsen).
  • Selecteer Info in het pop-upmenu en druk op OK op de afstandsbediening.
  • Selecteer in het infogedeelte de optie 'Force stop' (Geforceerd stoppen) en bevestig tweemaal met de knop OK op de afstandsbediening.
  • Nadat u de app geforceerd hebt gestopt, kunt u de app openen en controleren of deze naar verwachting wordt uitgevoerd.

  Open dus het mini-menu van de app en stop de app geforceerd in het gedeelte Info.

  Google TV

  • Open de tv-instellingen via de knop Quick Settings(Snelle instellingen) (dit is de eerste optie).
  • Gebruik de pijltoetsen om naar Apps te gaan en druk op OK (de knop OK is de centrale knop in het midden van uw pijltoetsen).
  • Onder Recently opened apps (Onlangs geopende apps) selecteert u See all apps (Alle apps bekijken).
  • Ga naar de app die u wilt resetten, druk op OK en selecteer de tweede optie: stop forceren door te bevestigen.

  Stel dat u het scherm Home of App niet kunt bereiken. Houd dan de aan-uitknop ingedrukt en selecteer 'Restart TV' (Tv opnieuw opstarten). Deze eenvoudige herstart zou het euvel kunnen oplossen. (Deze truc kan ook helpen als u merkt dat uw Android TV of Google TV niet langer verbonden is met internet.)