Artikel-ID : 00254864 / Laatst gewijzigd : 19/09/2022Afdrukken

Wat is HDMI 2.1? Uitleg over de kenmerken en voordelen

  HDMI 2.1 is de nieuwste versie van HDMI-technologie. Bepaalde functies van HDMI 2.1 zijn al aanwezig op sommige tv's die in 2019 en later zijn geproduceerd (check de lijst hier). 

  Heb ik HDMI 2.1 nodig?

  HDMI 2.1 is toekomstbestendig

  Vanaf 2020 zullen HDMI 2.1-functies op steeds meer tv's verschijnen en uiteindelijk de nieuwe norm worden. Als u een nieuwe tv wilt kopen, overweeg dan een tv met ondersteuning voor HDMI 2.1-functies om uw kijkervaring op consoles en videoapparaten van de volgende generatie te verbeteren.
   

  Wat zijn de functies van HDMI 2.1?

  Oorspronkelijke weergave van 4K 120 fps-content en snelle respons

  Op dit moment biedt 4K-resolutie in combinatie met 120 fps de meeste soepelheid en helderheid voor video- en gamecontent. In combinatie met games van de volgende generatie zorgen deze functies voor aanzienlijk minder vertraging van de invoer, terwijl de reactiesnelheid flink wordt verhoogd. Dit betekent dat de vertraging tussen het scherm en uw opdrachten zal afnemen, terwijl de reactietijd voor pixels om van de ene kleur in de andere te veranderen ook beter wordt.

  4K 60 fps vergeleken met 120 fps

   

  Variabele vernieuwingsfrequentie (VVF)

  Wat is VRR
  VRR verwijst naar de manier waarop uw tv de vernieuwingsfrequentie aanpast aan de framesnelheid van het uitvoerapparaat. De framesnelheden variëren doorgaans in realtime en worden beïnvloed door de scène die op uw tv wordt weergegeven. 

  VRR elimineert ook vertragingen bij het haperen van het scherm en zorgt voor een vloeiender beeld. Deze technologie wordt ook gebruikt in gamingmonitoren. Dankzij integratie van VRR in HDMI 2.1 worden de verschillen tussen gamen op een pc en gamen op een console kleiner. VRR gespecificeerd door HDMI 2.1 is echter niet compatibel met AMD Free Sync dat voorkomt in gamingsoftware voor pc.

  VRR voor gaming
  Videogames bevatten vaak ingrijpende scèneveranderingen zoals plotselinge explosies en snelle kleurveranderingen, waardoor de framesnelheid drastisch afneemt. VRR compenseert deze veranderingen door de vernieuwingsfrequentie gelijktijdig aan te passen aan de framesnelheid van het spel. Het resultaat is minder vertraging en haperingen van het scherm, waardoor het beeld vloeiender wordt. VRR is uitermate belangrijk voor vloeiend gamen, in tegenstelling tot films waar de framesnelheden relatief stabiel zijn (meestal 24 fps). 
   

  Auto Low Latency Mode (automatische modus voor lage latentie) (ALLM, ook wel bekend als Auto Game Mode)

  ALLM detecteert wanneer een console wordt ingeschakeld en schakelt de tv automatisch over naar de gamemodus. De gamemodus vermindert de vertraging tussen uw invoer via een controller en de bijbehorende actie die op de tv plaatsvindt. 
   

  eARC (Enhanced Audio Return Channel)

  Met een eARC-kanaal kunt u genieten van de diepte van Surround Sound van bioscoopkwaliteit in DOLBY ATMOS en DTS:X. Vanwege de beperkingen van normale ARC kunnen deze indelingen alleen door eARC worden verwerkt.
   

  Chroma-subsampling

  4K 120 fps 10-bits 4:4:4 wordt via een software-update toegevoegd. Een verhouding van 4:4:4 geeft aan dat 8 op 8 pixels verschillende kleurinformatie kunnen weergeven, in tegenstelling tot 4:2:2 (4/8 pixels) en 4:2:0 (2/8 pixels).

  Afbeelding van Chroma-subsampling