Artikel-ID : 00256921 / Laatst gewijzigd : 28/02/2023Afdrukken

Help! De afstandsbediening van mijn tv werkt niet

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  U bent hier omdat de afstandsbediening van uw tv niet goed of helemaal niet werkt. In dit artikel delen we onze beste tips voor de meest voorkomende problemen met de afstandsbediening, evenals een eenvoudig te volgen gids die uitlegt hoe u uw afstandsbediening weer tot leven kunt brengen. Klaar?

  Als u meer een visuele leerling bent, bekijk dan zeker onze videogids: Problemen met de afstandsbediening van uw Sony-tv oplossen.

  Voordat u begint met het controleren van uw tv of afstandsbediening

  Kijk of de batterijen moeten worden vervangen - voor de hand liggend maar effectief.

  Voordat u iets anders probeert, dient u de batterijen ongeveer een minuut lang uit de afstandsbediening te verwijderen. Plaats de batterijen vervolgens opnieuw volgens de polariteit (plus [+] of min [-]). Als het probleem zich blijft voordoen, vervangt u de batterijen door nieuwe. 


  Controleer of uw tv het probleem met de afstandsbediening veroorzaakt

  1. Als de knoppen op uw tv werken, slaat u de onderstaande stappen over en gaat u naar het volgende gedeelte met de naam Controleer uw afstandsbediening. Als de tv-knoppen niet werken, gaat u verder met de volgende stap hieronder (stap 2).

  OPMERKING: De locatie van de tv-knoppen kan variëren. Controleer de beide zijkanten en de achterkant, voorkant en bovenkant van uw tv. Om de knoppen van uw tv te vinden, kunt u de online handleiding van uw product op onze ondersteuningswebsite raadplegen of de volgende artikelen bezoeken: 

  Afbeelding van een tv met een aan/uit-knop aan de zijkant.

  1. Controleer of het lampje (aan-uitlampje/stand-by-lampje) aan de voor-/onderkant van de tv brandt.
  • OPMERKING: De naam, positie en vorm van het lampje zijn afhankelijk van het tv-model. 

  Afbeelding van twee tv's met twee verschillende locaties van het tv-lampje.

  • Als het lampje brandt of rood knippert, gaat u door naar stap 3.
  • Als het lampje niet brandt, controleer dan of de netspanningsadapter of het netsnoer niet zijn losgekoppeld of los zitten. Als er geen probleem is met de aansluiting, gaat u door naar stap 3.
  1. Voer een power-reset uit op de tv. Het probleem kan worden veroorzaakt door een externe factor (bijvoorbeeld een netwerkservice/gegevensuitzending/aangesloten apparaat).
  2. Verwijder externe apparaten (externe harde schijf met USB-aansluiting, apparaten die zijn aangesloten met een HDMI-kabel, enz.) en kabels uit de poorten op de tv om te controleren of een aangesloten apparaat het probleem veroorzaakt.
   • Verwijder het netsnoer van de tv niet.
   • Als de verbindingen ingewikkeld zijn, moet u deze onthouden. Zorg er eerst voor dat u alles opnieuw kunt aansluiten voordat u apparaten of kabels loskoppelt.
   • Wanneer een specifiek apparaat is aangesloten en het tv-lampje knippert, kan het aangesloten apparaat een probleem veroorzaken.

  Als de tv-knoppen de tv nog steeds niet bedienen, heeft de tv mogelijk onderhoud nodig. 


  Controleer uw afstandsbediening

  Controleer de werking van de afstandsbediening na het voltooien van elke stap, omdat elk van de onderstaande stappen een mogelijke oplossing is.

  OPMERKING: Als alleen de microfoonknop niet werkt op de afstandsbediening van de tv, raadpleegt u het artikel: De afstandsbediening reageert niet op spraakopdrachten.

  1. Druk twee keer op elke knop op de afstandsbediening om te controleren of geen van de knoppen hapert.
  2. De afstandsbediening resetten.
   • Open het klepje van het batterijvak en houd de batterijen gedurende ongeveer een minuut uit de afstandsbediening.
   • Houd de aan-uitknop ongeveer drie seconden lang ingedrukt.
   • Plaats de batterijen opnieuw en sluit het klepje van het batterijvak.
  3. Verwijder de batterijen uit de afstandsbediening en reinig de batterijpolen. Gebruik een watje of een zachte doek die in een kleine hoeveelheid reinigingsalcohol is gedompeld. Plaats de batterijen vervolgens terug in de afstandsbediening.
  4. Vervang oude of gebruikte batterijen door nieuwe.
  • A. Plaats de batterijen met de symbolen plus [+] en min [-] in de juiste posities. Zorg ervoor dat u eerst de negatieve pool [-] van de batterij plaatst, zoals aangegeven in de onderstaande afbeelding.

  Afbeelding

  • B. Gebruik nooit tegelijk nieuwe en gebruikte batterijen, of een combinatie van verschillende merken batterijen door elkaar.
  • C. Gebruik geen oplaadbare batterij.
  1. Als u dit nog niet hebt gedaan, voert u een power-reset uit op de tv. Het probleem met de afstandsbediening kan worden veroorzaakt door een externe factor (bijvoorbeeld een netwerkservice/gegevensuitzending/aangesloten apparaat).
  2. Voor Android TV's uit 2015 of nieuwer kunt u het probleem oplossen door de software of de afstandsbediening bij te werken. Raadpleeg het artikel Software-update voor de afstandsbediening van de tv uitvoeren om te controleren of er een software-update voor uw afstandsbediening beschikbaar is.
  3. Als het probleem zich blijft voordoen, volgt u de stappen voor uw type afstandsbediening in het volgende gedeelte: Controleer het type afstandsbediening.

  Controleer het type afstandsbediening

  Hebt u een infraroodafstandsbediening (IR) of een draadloze afstandsbediening? Maakt u zich geen zorgen als u het nog niet weet - ze zijn vrij makkelijk uit elkaar te houden.  

  De stappen in dit gedeelte zijn afhankelijk van het type afstandsbediening dat u hebt.

  IR-afstandsbediening

  Draadloze of touchpad-afstandsbediening


  Als u de stappen in dit artikel hebt opgevolgd maar het probleem met de afstandsbediening blijft bestaan, moet de tv mogelijk worden gerepareerd of moet de afstandsbediening worden vervangen. Informatie over reparaties is beschikbaar op de ondersteuningswebsite die u momenteel bezoekt.