Artikel-ID : 00227131 / Laatst gewijzigd : 20/09/2022Afdrukken

Wat is eARC en hoe verschilt het van ARC?

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel. Het is een verbeterde versie van de gewone ARC (Audio Return Channel).

  Wat is Audio Return Channel?

  Vóór de komst van ARC moest iedereen een analoge of optische kabel gebruiken voor de digitale audiostream tussen de versterker of Soundbar en de televisie. Gelukkig zijn er tegenwoordig minder kabels nodig dankzij HDMI ARC.

  Met Audio Return Channel is alleen een HDMI-kabel nodig om digitale audiogegevens te verzenden. Een HDMI-kabel draagt zowel visuele als audiogegevens over tussen een tv en een Soundbar of versterker/AV-ontvanger. 

  Afbeelding van een voorbeeld van een HDMI ARC-aansluiting.

  Afbeeldingsbron: hdmi.org

  Wat is er beter aan eARC?

  Met de nieuwe ontwikkelingen in geluidstechnologieën (zoals op objecten gebaseerde audio) werd het nodig de Audio Return Channel-verbinding te verbeteren, zodat de verbinding veel meer gegevens zou kunnen overdragen.

  De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC zitten in de bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die tegelijk kan worden verzonden. U kunt het vergelijken met een waterleidingbuis van een bepaalde doorsnee, waar maar een bepaalde hoeveelheid water doorheen kan stromen.

  Een hogere bandbreedte vertaalt zich in een grotere hoeveelheid gegevens die kan worden overgedragen (een grotere buis). Een hogere bandbreedte betekent ook dat het digitale audiosignaal niet hoeft te worden gecomprimeerd en veel gedetailleerder, rijker en levendiger is. Dit houdt in dat u met een eARC-kanaal kunt genieten van de diepte van Surround Sound van bioscoopkwaliteit in indelingen zoals DTS:X en DOLBY ATMOS. Vanwege de beperkingen van normale ARC kan momenteel alleen eARC deze indelingen verwerken.

  Als uw tv compatibel is met eARC, maar uw Soundbar of versterker alleen compatibel is met ARC, is dat geen probleem.. U kunt nog steeds naar audio luisteren via uw audiosysteem. Vanwege bandbreedtebeperkingen kunt u echter niet van audio met de maximale bitsnelheid van de bron profiteren.

  Tabel waarin de ondersteunde functies van drie kabels worden vergeleken: Optische S/PDIF-kabel, HDMI-kabel en HDMI met Ethernet-kabel.

  Afbeeldingsbron: hdmi.org

  Welke HDMI-kabel moet ik gebruiken?

  Niet met alle HDMI-kabels kunt u de volledige capaciteit van eARC ervaren. Sommige HDMI-kabels hebben niet genoeg bandbreedte om videokanalen met hoge framesnelheid en audiokanalen met hoge bitsnelheid te kunnen afspelen. High-speed HDMI-kabels met Ethernet zijn echter genoeg om eARC te ondersteunen, net als de volgende generatie Ultra-High-Speed HDMI-kabels. (Gebruik alleen gecertificeerde kabels met 'HDMI' op de verpakking).
    

  Afbeelding van voorbeeldlabels op de verpakking van gecertificeerde HDMI-kabels.
  Afbeeldingsbron: hdmi.org

  Compatibele modellen met eARC

  • Google TV's van Sony uit 2022: X80/81/82K, X85/89K, X90/92/93/94K, X95K, A75K, A80/83/84K, A90k, A95K, Z9K series.
  • Google TV's van Sony uit 2021: X80/81/82J, X85/89J, X90/92/93/94J, X95J, A80/83/84J, A90J, Z9J-serie
  • Android TV's van Sony uit 2020: ZH8 Serie
  • Android TV's van Sony uit 2020: XH90/92-serie
  • Android TV's van Sony uit 2020: XH85/XH95/A8/A9S-serie
  • Android TV's van Sony uit 2019: ZG9 Serie
  • Android TV's van Sony uit 2019: XG85/XG87/XG95/AG9-serie
  • Android TV's van Sony uit 2018: AF9 en ZF9 Serie

  Zorg ervoor dat uw TV de laatste beschikbare software gebruikt.