Artikel-ID : 00108545 / Laatst gewijzigd : 14/09/2023Afdrukken

Hoe kan ik problemen oplossen met een tv die geen audio weergeeft als de DIGITALE AUDIO-UITGANG (OPTISCH) wordt gebruikt?

Problemen oplossen met een tv die geen audio weergeeft als de DIGITALE AUDIO-UITGANG (OPTISCH) wordt gebruikt.

  Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken van dit probleem:

  • Het aangesloten thuisbioscoopsysteem, de ontvanger of de soundbar zijn niet goed ingesteld om het digitale signaal te decoderen.
  • De tv staat niet op een digitale zender.
  • De optische kabel is niet goed aangesloten.
  • De optische kabel is misschien defect.
  • Er dient een systeemupdate (firmware) te worden uitgevoerd op de tv.
  • De aangesloten soundbar of het thuisbioscoopsysteem van een derde partij is mogelijk niet compatibel met de tv.

  BELANGRIJK: De optische aansluiting is speciaal ontworpen als uitgang voor geluid wanneer de content die u wilt bekijken digitale audio bevat. (PCM of Dolby Digital-technologie) Deze functie is beschikbaar voor geselecteerde digitale uitzendingen en videostreams en wordt niet ondersteund door standaardkabelstations of analoge stations.

  Als de inhoud geen digitaal audiosignaal bevat, wordt er geen geluid weergegeven via deze verbinding. Er kan een secundaire analoge verbinding worden gebruikt om het audiosignaal in dit geval te omzeilen. Geluid dat via een HDMI-aansluiting of andere aansluiting naar de tv wordt gestuurd, kan mogelijk niet via de optische aansluiting worden overgebracht. In dit geval dient de optische aansluiting van het bronapparaat (Blu-ray Disc-speler, dvd-speler, kabel- of satellietdecoder) rechtstreeks te worden aangesloten op de thuisbioscoop of het stereosysteem om geluid te horen.

  Volg de onderstaande stappen om de problemen op te lossen als de optische aansluiting niet wordt herkend.
  OPMERKING: Elke stap vertegenwoordigt een mogelijke oplossing voor het probleem waarbij geluid niet via de tv wordt afgespeeld bij het gebruik van een optische aansluiting op een audiosysteem of soundbar.

  1. Controleer of de thuisbioscoop of het stereosysteem is ingesteld op de juiste invoer en modus voor de optische aansluiting.
  2. Controleer of de optische kabel goed is geplaatst, zowel in de tv als in de thuisbioscoop of het stereosysteem.
  3. Zet de tv op een andere zender, op een andere digitale uitzending.
  4. Ga naar het menu Geluid of Speakers op de tv en selecteer de optie Externe speaker of Audiosysteem.

   BELANGRIJK: Bij sommige tv's moeten de interne speakers worden uitgeschakeld voordat het audiosignaal naar een ander apparaat wordt overgedragen. Deze stap schakelt de interne speakers uit.

  5. Zorg ervoor dat de laatste update van de systeemsoftware op de tv is geïnstalleerd.

  6. Vervang de optische kabel.

  7. Als het probleem nog steeds niet is opgelost, kunt u de optische aansluiting loskoppelen en een analoge aansluiting gebruiken om het geluid van de tv over te dragen naar het audiosysteem.
   OPMERKING: Indien u een bronapparaat gebruikt (zoals bijvoorbeeld een kabeldecoder, een satellietontvanger of DVR) om het signaal naar de tv te sturen, kunt u dit apparaat mogelijk ook met een optische kabel aansluiten op de audioversterker.
   In de volgende afbeelding is een voorbeeld van deze soort aansluiting te zien:
   Optische uitgang van bronapparaat

    
  8. Reset de tv.