Artikel-ID : 00115586 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018Afdrukken

Hoe sluit ik de tv aan op andere apparaten?

Tv-connectiviteitshandleiding.

  Deze gids is bedoeld om u wegwijs te maken in video met high definition en standaard definitie. Daarnaast helpt de gids u om uw audio- en videoapparatuur optimaal aan te sluiten.

  High definition vergeleken met standaard definitie 

  Video's met standaard definitie (SD), zoals NTSC, PAL en SECAM, zijn signalen met een resolutie van 480 tot 576 horizontale lijnen.

  Video's met high definition (HD) zijn signalen in hoge definitie, oftewel met een resolutie van 720 tot 1080 horizontale lijnen.

  U kunt HD en SD vergelijken met digitale fotografie: een foto van 10 miljoen pixels die wordt afgedrukt op papier van 10x15 cm, zal er niet veel beter uitzien dan een foto van 5 miljoen pixels die op hetzelfde formaat wordt afgedrukt. Maar als u dezelfde foto's op een formaat van 40x30 cm afdrukt, zal het verschil enorm zijn.

  Op een klein scherm zult u niet noodzakelijk een verschil tussen de twee zien. Misschien merkt u alleen een verschil in de kleuren, omdat het kleurgamma van foto's met hoge definitie ruimer is.

  SD-foto op klein scherm


  HD-foto op klein scherm

  Op een groter scherm (vanaf 32 inch, met minstens 720 horizontale lijnen of verticale pixels), wordt het verschil echter bijzonder opvallend.

  Standaard definitie op een groot scherm

  High definition op een groot scherm


  Voor u uw toestellen aansluit...

  De signalen die de tv ingaan en aangesloten apparaten moeten worden uitgevoerd in de juiste indeling, met behulp van geschikte verbindingen. Hieronder vindt u de verschillende typen videoaansluitingen. Gebruik bij het aansluiten van de tv de ingangen die op uw apparatuur beschikbaar zijn die de beste videoprestaties bieden.

  Niveau van videoprestaties

  Naam

  Aspect

  Verzonden signaal

  Afzonderlijke audioaansluiting vereist

  HDMI Beeld + geluid Nee
  DVI*1 Beeld Ja
    
  L-AUDIO-R
  Componentvideo Beeld
  S-Video Beeld
  Composietvideo Beeld
  RF/coax Beeld + geluid Nee

  *1 Als de apparatuur een DVI-aansluiting heeft en geen HDMI-aansluiting, sluit u de DVI-aansluiting aan op de HDMI IN-aansluiting (met een HDMI-naar-DVI-kabel en/of adapteraansluiting) en sluit u de audioaansluiting aan op de AUDIO IN-aansluitingen (L/R) van HDMI IN. (De DVI-aansluiting is alleen voor videosignalen)
  Om de beste visuele ervaring met uw systeem te krijgen, gebruikt u bij voorkeur de aansluitingen met de hoogste beschikbare kwaliteit. Bijvoorbeeld: uw Blu-ray-speler of HD-decoder met HDMI, gevolgd voor uw dvd-speler met component, daarna uw videorecorder met S-video, enzovoort.

  Opmerking: De beeldkwaliteit hangt ook in grote mate af van de kwaliteit van de gebruikte kabel.

  HDMI

  De High-Definition Multimedia Interface (multimedia-interface met hoge definitie) is een volledig digitale audio/video-interface die audio- en videosignalen in high definition kan overbrengen. HDMI vormt een interface tussen een compatibele digitale audio-/videobron, zoals een decoder, een dvd-speler, een pc, een gameconsole of een AV-ontvanger, en een compatibele digitale geluidsinstallatie en/of videomonitor, zoals een digitale televisie (DTV).

  DVI

  De Digital Visual Interface (digitale visuele interface) kan video in high definition overbrengen, maar geen geluid. U zult de audioaansluitingen van uw apparaat moeten gebruiken (meestal digitale coax/glasvezel of RCA). U kunt met een HDMI-naar-DVI-adapter een HDMI-apparaat aansluiten op een DVI-apparaat.

  Componentvideo

  Componentvideo is een analoge verbinding. Deze kan signalen in high definition overbrengen. Component brengt geen geluid over. U zult de audioaansluitingen van uw apparaat moeten gebruiken (meestal digitale coax/glasvezel of RCA)

  S-Video

  S-Video betekent afzonderlijke video (in het Engels: separate video) en wordt ook wel Y/C genoemd. Het is een analoog videosignaal dat de videogegevens in twee gescheiden signalen overdraagt (helderheid en kleur), anders dan bij composietvideo waar alle signalen samen worden overgedragen. S-video draagt meestal video met standaard definitie over. Er wordt geen audio over dezelfde kabel overgedragen.

  Composietvideo

  Composietvideo is een analoge video-indeling (zonder geluid). Voor wat betreft de kwaliteit is dit de aansluiting die u moet gebruiken als er geen andere aansluiting beschikbaar is.

  RF/coax

  Een RF/coaxkabelverbinding wordt gebruikt om televisiesignalen naar een televisie over te dragen (audio en video) die afkomstig zijn van een antenne of kabelontvanger.