Sony Electronics en The Associated Press voltooien het testen van geavanceerde in-camera authenticiteit technologie om de groeiende bezorgdheid over nepbeelden te adresseren

Deze nieuwe oplossing voor in-camera handtekeningen voegt een digitaal certificaat toe aan foto's op het punt van vastleggen om de legitimiteit ervan aan te tonen.

Sony kondigt aan de tweede testronde voor Sony's in-camera authenticiteit technologie met Associated Press te hebben afgerond. Met deze in-camera digitale handtekening kan men een certificaat voor beelden creëren, waarmee de herkomst van de content wordt gevalideerd.

Sony’s authenticiteit technologie biedt een op machines gebaseerde digitale handtekening, waardoor de kans op onopgemerkte manipulatie vanaf het begin wordt weggenomen. De digitale handtekening wordt in de hardware chipset in de camera gemaakt op het moment van de opname. Deze beveiligingsfunctie is bedoeld voor professionals die de authenticiteit van hun content willen waarborgen en biedt extra beveiliging om journalisten te helpen in hun strijd tegen vervalste beelden.

 

"Terwijl de snelle evolutie van AI (Artificial Intelligence) nieuwe mogelijkheden biedt voor creatieve expressie, heeft het ook geleid tot groeiende bezorgdheid over de impact van gewijzigde of gemanipuleerde beelden in de journalistiek," zegt Yann Salmon Legagneur, Marketing Director, Imaging and Product Solutions, Sony Europe. "De verspreiding van valse informatie en beelden heeft een reële sociale impact die niet alleen schadelijk is voor onze partners, fotojournalisten en persagentschappen, maar voor de hele maatschappij. Wij zijn zeer begaan met deze uitdaging en zetten onze middelen in om deze te helpen oplossen. Sony's werk in de stuurgroep van C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity) heeft bijgedragen aan het vaststellen van de huidige industrienorm voor het traceren van bewerking en manipulatie van beeldmateriaal. Daarnaast heeft onze in-camera authenticiteit technologie waardevolle resultaten getoond en we zullen de ontwikkeling ervan blijven stimuleren tot een bredere introductie."

"Nepbeelden en gemanipuleerde beelden zijn een groot probleem voor nieuwsorganisaties. Niet alleen dragen ze bij aan verkeerde en desinformatie, maar uiteindelijk ondermijnen ze het vertrouwen van het publiek in feitelijke, accurate beelden", zegt David Ake, directeur fotografie van The Associated Press (AP). "We zijn er trots op dat we samen met Sony Electronics werken aan een verificatieoplossing die dit probleem kan helpen bestrijden."

 

De meest recente praktijktest van Sony en AP werd in oktober 2023 afgerond. Tijdens deze test, die een maand duurde, werden zowel de verificatie van de opname als het workflow proces geëvalueerd. Om dit te bereiken, werkte Sony samen met Camera Bits - het bedrijf achter de standaard workflowtool in de sector, Photo Mechanic. Samen met Sony en AP creëerde Camera Bits technologie in Photo Mechanic die de digitale handtekening van de camera bewaart tijdens het hele proces van metadata-bewerking.

"We zijn ons bewust van de grote uitdaging die gemanipuleerd beeldmateriaal vormt voor onze partners en we zijn zeer gemotiveerd om bij te dragen aan de oplossing van dit probleem.", zegt Dennis Walker, president en oprichter van Camera Bits. "Photo Mechanic wordt al 25 jaar gebruikt door de fotojournalistiek en blijft zich ontwikkelen naarmate de industrie nieuwe technologie introduceert. We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat Photo Mechanic een vertrouwde en authentieke workflow oplossing blijft."

 

Sony's nieuwe in-camera handtekening en C2PA-authenticatie zullen hoogstwaarschijnlijk beschikbaar komen in een firmware-update in de nieuw aangekondigde Alpha 9 III, Alpha 1 en Alpha 7S III in het voorjaar van 2024 .

 

Website | LinkedIn

Kiki van Bergen

Customer Marketing & PR specialist | Digital Imaging & Mobile, Sony Electronics Benelux

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.