SWPA | PROFESSIONELE COMPETITIE 2024

Finalisten & shortlists

Head image.jpg

Met groot genoegen onthult de World Photography Organisation wie de finalisten en shortlist fotografen van de Professionele Competitie van de Sony World Photography Awards 2024 zijn. Deze fotografen zijn gekozen op basis van technisch meesterschap en originele benadering van hun ingezonden fotoserie.

Dit jaar werden en meer dan 395.000 beelden uit meer dan 220 landen en gebieden ingezonden voor de Sony World Photography Awards, met het hoogste aantal inzendingen ooit voor de Professionele Competitie.

Met trots delen wij dat er dit jaar twee Nederlandse finalisten zijn verkozen en dat er ook Nederlandse fotografen op de shortlist staan van de Sony World Photography Awards 2024.

Zo is Eddo Hartmann finalist van de Landschap categorie van de Professionele Competitie. Zijn serie The Sacrifice Zone verkent een afgelegen gebied in Kazachstan dat ooit de locatie was van de belangrijkste nucleaire testfaciliteiten van de Sovjet-Unie. Hij maakt gebruik van infrarood om de voor het menselijk oog onzichtbare gevolgen van de stralingsbesmetting te laten zien. ​ Eddo staat ook op de shortlist van de categorie Documentaire van de Professionele Competitie.

Jasper Doest is finalist van de Wildlife & Natuur categorie van de Professionele Competitie met zijn project Footsteps of Giants. Met deze serie onthult hij het delicate evenwicht tussen mensen en olifanten op het platteland van Zambia: een ongemakkelijke wapenstilstand die steeds meer verstoord wordt doordat beide bevolkingsgroepen strijden om beperkte hulpbronnen.

Hendrik J Hunter is de Nederlandse fotograaf die met zijn inzending op de shortlist van de Landschap categorie van de Professionele Competitie staat.

De winnaar van de Photographer of the Year Award wordt uit de finalisten van de Professionele Competitie gekozen en op 18 april tijdens de Sony World Photography Awards 2024 bekendgemaakt.

De Photographer of the Year 2024 wint een geldprijs van maar liefs $25.000 (USD) en camera-apparatuur van Sony. Daarnaast krijgt de winnaar ook een solopresentatie van zijn of haar werk als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling van volgend jaar. Deze kans biedt fotografen de mogelijkheid om hun winnende project verder te ontwikkelen of nieuw werk tentoon te stellen, waardoor ze meer exposure krijgen en hun carrière naar het volgende niveau kunnen tillen.

Een selectie van de foto's van finalisten en fotografen op de shortlists wordt eerst getoond als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling, dat te zien zal zijn van 19 april tot en met 6 mei 2024 in Somerset House Londen, en reist daarna door naar andere locaties.

Juryvoorzitter Monica Allende zegt namens de jury: ‘We waren gefascineerd door de gepassioneerde verhalen; het vastleggen van zowel de vreugde als de uitdagingen van het menselijk bestaan op onze planeet. We waren onder de indruk van de diversiteit, de kwaliteit en het creatieve spectrum van de getoonde fotografiestijlen.

Vind hieronder een overzicht van de projecten van de andere finalisten van de Professionele Competitie van de Sony World Photography Awards 2024.

 

ARCHITECTUUR & DESIGN

De finalisten van de Architectuur & Design categorie zijn Siobhán Doran (Ierland), Yaser Mohamad Khani (Iran) en Karol Palka (Polen).

Siobhán documenteert met een reeks portretten genaamd Sala Mayor (Woonkamer) de huizen van families die rijkdom verwierven in de suikerhandel op de Filippijnen. In Tehran Campus Town verkent Yaser met een opvallende fotoserie de ontwikkeling de nieuwe wijken die aan de rand van het bergachtige Teheran worden gebouwd. Het project Spa Island van Karol onderzoekt hoe spa-faciliteiten als ruimtes voor ontmoeting en interactie zijn ingebed in het leven in Slowakije.

 

CREATIVE

De finalisten van de Creative categorie zijn Mackenzie Calle (Verenigde Staten), Tine Poppe (Noorwegen) en Sujata Setia (Engeland).

NASA heeft nog nooit een openlijk LGBTQ+ astronaut laten vliegen en daarom schept Mackenzie met haar project The Gay Space Agency een beeld van een ruimtevaartorganisatie dat wél LGBTQ+ astronauten verwelkomt en viert. Tine gaat in haar serie Gilded Lilies: Portraits of Cut Flowers in op de schadelijke milieueffecten van snijbloemen. Dit doet ze door zorgvuldig gemaakte beelden te creëren van boeketten tegen een achtergrond van landschappen die zijn verwoest door klimaatverandering. Sujata’s project A Thousand Cuts onderzoekt de pijn en veerkracht van overlevenden van huiselijk geweld uit de Zuid-Aziatische gemeenschap in Engeland, door middel van een serie ingewikkeld bewerkte portretten. Zo wordt er rood papier zichtbaar onder de foto door middle van insnijdingen in de portretten.

 

DOCUMENTAIRE

De finalisten van de categorie Documentaire zijn Davide Monteleone (Italië), Juliette Pavy (Frankrijk) en Brent Stirton (Zuid-Afrika).

Davide onderzoekt in zijn project Critical Minerals - Geography of Energy de winning van mineralen die nodig zijn voor duurzame energie. In dit project neemt hij de zware menselijke tol van de kobaltwinning in Congo onder de loep. Juliette onderzoekt de blijvende gevolgen van de geboortebeperkingscampagne van 1966-1975 in Groenland met haar project Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women. Tijdens deze campagne werden duizenden jonge Groenlandse vrouwen zonder hun toestemming door Deense autoriteiten voorzien van intra-uteriene hulpmiddelen, wat in veel gevallen leidde tot hun sterilisatie. Brent’s project LGBTQIA Refugees: Fleeing Uganda documenteert het leven van mensen die uit Oeganda werden verdreven door de strenge wetten die homoseksualiteit verbieden. Deze vluchtelingen leven nu in veilige huizen in Kenia en proberen hun leven weer proberen op te bouwen.

 

ENVIRONMENT

De finalisten van de Environment categorie zijn Mahé Elipe (Frankrijk), Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni (Italië) en Maurizio Di Pietro (Italië).

Mahé documenteert met zijn project Echoes of the Hive de inspanningen van de Mayabevolking in Zuid-Mexico om een bijensoort te behouden die centraal staat in hun religie en cultuur in de nasleep van hun massale vergiftiging door pesticiden. De serie Tropicalia van Jean-Marc en Valentina onderzoekt hoe Sicilië zich heeft aangepast aan het veranderende klimaat en de stijgende temperaturen, waarbij de nadruk ligt op de nieuwe landbouwpraktijken van lokale boeren en wetenschappers. Met het oog op de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling om honger uit te bannen kijkt Maurizio in de serie Zero Hunger naar de promotie van insecten als voedselbron.

 

LANDSCHAP

De finalisten van de Landschap categorie zijn Jim Fenwick (Engeland), de Nederlandse Eddo Hartmann en Fan Li (China).

In Wildfires of Palermo legt Jim de buitengewone tonen van de hemel van Palermo vast, die wordt verlicht door razende bosbranden op het Siciliaanse platteland. De serie The Sacrifice Zone van Eddo Hartmann verkent een afgelegen gebied in Kazachstan dat ooit de locatie was van de belangrijkste nucleaire testfaciliteiten van de Sovjet-Unie. Hij maakt gebruik van infrarood om de voor het menselijk oog onzichtbare gevolgen van de stralingsbesmetting te laten zien. Verder toont An Atypical Chinese Landscape van Fan Li een raadselachtig, schaars landschap dat wordt bevolkt door verlaten objecten en constructies. Deze afgedankte fragmenten suggereren onbekende vorige levens en laten permanente sporen achter in het landschap.

 

PORTFOLIO

De finalisten van de Portfolio categorie zijn Aly Hazzaa (Egypte), Angelika Kollin (Estonia) en Jorge Mónaco (Argentinië).

In Aly's Quest for Coherence vangt ze met haar oog voor detail en speelse benadering van straatfotografie geestige visuele momenten in de straten van Caïro. De serie Parenthood van Angelika onderzoekt het concept van het gezin als de kern van het leven. Dit doet zij door middel van een serie zwart-wit portretten van ouders en hun kinderen. In Jorge’s Portraits and Landscapes nodigt de fotograaf de kijker uit om zich te verdiepen in de intieme verhalen van zijn onderwerpen en biedt hij een reflectief perspectief op menselijke diversiteit.

 

STILLEVEN

De finalisten van de Stilleven categorie zijn Peter Franck (Duitsland), Breth Galton (Verenigde Staten) en Federico Scarchilli (Italië).

In Peter’s serie Still Like Art, legt hij vreemde en surreële composities en stillevens vast, geschoten in een scherp zwart-wit contrast. In de serie London Plane Tree onderzoekt Beth het afpellen van lagen van onze identiteit door stroken boomschors over zelfportretten heen te fotograferen. De serie Flora van Federico belicht de vitale rol van planten in de geneeskunde. Hierbij wisselt hij af tussen foto’s van planten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de moderne geneeskunde, en foto’s van keurige rijen symmetrisch opgestelde pillen.

 

WILDLIFE & NATUUR

De finalisten van de Wildlife & Natuur categorie zijn Eva Berler (Griekenland), de Nederlandse Jasper Doest en Haider Khan (India).

De serie Suspended Worlds van Eva nodigt de kijker uit om een kijkje te nemen in de wereld van spinnenwebben, waar tijd en actie worden bevroren en de kunstzinnige, onregelmatige fijne kneepjes van deze kortstondige creaties worden vastgelegd. In het project In the Footsteps of Giants van Jasper onthult hij het delicate evenwicht tussen mensen en olifanten op het platteland van Zambia, een ongemakkelijke wapenstilstand die steeds meer wordt verstoord doordat beide bevolkingsgroepen strijden om beperkte middelen. In King Without a Throne: Poached or Dehorned documenteert fotograaf Haider twee neushoorns in gevangenschap in Duitsland en India. De serie verkent de complexiteit van het 'onthoornen', dat weliswaar helpt om neushoorns te beschermen tegen stropers, maar hen ook kwetsbaar maakt zonder hun natuurlijke afweersysteem.

 

Het werk van de finalisten en fotografen op de shortlist van de Professionele Competitie zijn beoordeeld door: Elena Navarro, Photo Curator, Producer & Consultant, Mexico; Mutsuko Ota, Editorial Director, IMA Magazine, Japan; Elisabeth Sherman, Senior Curator, Director of Exhibitions & Collections, International Center of Photography (ICP), Verenigde Staten; Tanzim Wahab, Curator, Spore Initiative, Germany & Festival Director, Chobi Mela, Bangladesh; en Monica Allende, Independent Curator, Photography Consultant & juryvoorzitter.


PROFESSIONELE COMPETITIE FINALISTEN & SHORTLIST

ARCHITECTUUR & DESIGN

Finalisten

Siobhán Doran, Ierland

Yaser Mohamad Khani, Iran

Karol Pałka, Polen

Shortlist

Francesco Amorosino, Italië

Maciej Czarnecki, Polen

Joseph Horton, Engeland

Marc Koegel, Canada

Julia Mustonen-Dahlkvist, Finland

Nick Ng, Maleisië

Albrecht Voss, Duitsland

CREATIVE

Finalisten

Mackenzie Calle, Verenigde Staten

Tine Poppe, Noorwegen

Sujata Setia, Engeland

Shortlist

Daniela Balestrin, Brazilië

Diana Cheren Nygren, Verenigde Staten

Peter Franck, Duitsland

Noru Innes, Finland

Lei Jiang, China

Romain Laurendeau, Frankrijk

Qiu Yan, China

DOCUMENTAIRE

Finalisten

Davide Monteleone, Italië

Juliette Pavy, Frankrijk

Brent Stirton, Zuid-Afrika

Shortlist

Raphael Alves, Brazilië

Ernesto Benavides, Peru

Natalia Garbu, Moldavië

Eddo Hartmann, Nederland

Jens Juul, Denemarken

Frankie Mills, Engeland

Renaud Philippe, Canada

ENVIRONMENT

Finalisten

Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italië

Mahé Elipe, Frankrijk

Maurizio Di Pietro, Italië

Shortlist

Javier Arcenillas, Spanje

Aletheia Casey, Australië

Sachin Ghai, India

Jonas Kakó, Duitsland

Maximilian Mann, Duitsland

Kathleen Orlinsky, Verenigde Staten

LANDSCHAP

Finalisten

Jim Fenwick, United Kingdom

Eddo Hartmann, Nederland

Fan Li, China

Shortlist

Liang Chen, China

Hendrik J. Hunter, Nederland

Kevin Kraugartner, Duitsland

Alessio Paduano, Italië

Ekrem Sahin, Turkije

Yevhen Samuchenko, Ukraïne

Haozheng Wu, Macao

PORTFOLIO

Finalisten

Aly Hazzaa, Egypte

Angelika Kollin, Estland

Jorge Mónaco, Argentinië

Shortlist

Paweł Bojarski, Polen

Lydia Grizzle, Verenigde Staten

Horst Kirstner, Duitsland

Anna Neubauer, Oostenrijk

Mojtaba Radmanesh, Iran

 

 

PORTRET

Finalisten

Drew Gardner, Engeland

Valery Poshtarov, Bulgarije

Adali Schell, Verenigde Staten

Shortlist

Liang Chen, China

Owen Harvey, Engeland

Jiatong Lu, China

Michael O. Snyder, Verenigde Staten

 

 

SPORT

Finalisten

Angelika Jakob, Duitsland

Thomas Meurot, Frankrijk

Tommaso Pardini, Italië

Shortlist

Lorenzo Foddai, Italië

Oles Kromplias, Ukraïne

James Rokop, Verenigde Staten

Piotr Sadurski, Polen

Kai Schwörer, Duitsland

Luis Tato, Spanje

Lucas Urenda, Chili

 

STILLEVEN

Finalisten

Peter Franck, Duitsland

Beth Galton, Verenigde Staten

Federico Scarchilli, Italië

Shortlist

William Abranowicz, Verenigde Staten

Raúl Belinchón Hueso, Spanje

Kristina Kulakova, Oostenrijk

Helen McLain, Verenigde Staten

Michael Young, Verenigde Staten

WILDLIFE & NATUUR

Finalisten

Eva Berler, Griekenland

Jasper Doest, Nederland

Haider Khan, India

Shortlist

Steven Begleiter, Verenigde Staten

Kathryn Cooper, Engeland

Massimo Giorgetta, Italië

Kathleen Orlisnky, Verenigde Staten

Jen Osborne, Canada

Jacques Smit, Zuid-Afrika

Lukas Zeman, Tjechië

 

 

PERS CONTACT
Neem voor meer informatie contact op met:
Polly Brock / Vanda Ivančić on media@creoarts.com

NOTITIES VOOR EDITORS

OVER DE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

De internationaal geprezen Sony World Photography Awards, geproduceerd door de World Photography Organization, is een van de belangrijkste wedstrijden van de wereldwijde fotokalender. ​ de gratis toegankelijke Award show is een wereldwijde stem voor fotografen en biedt een essentieel inzicht in de hedendaagse fotografie. Voor zowel gevestigde als opkomende artiesten bieden de Awards kansen van wereldklasse om hun werk onder de aandacht te brengen. De Awards erkennen bovendien de meest invloedrijke artiesten ter wereld die in het medium werken via de Outstanding Contribution to Photography Awards; de veelgeprezen fotograaf Sebastião Salgado is de ontvanger van deze award in 2024, en voegt zich daarmee bij een voorname lijst van iconische namen waaronder William Eggleston, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide, Edward Burtynsky en Rinko Kawauchi. De Awards tonen de werken van de winnende fotografen en de fotografen op de shortlist tijdens een jaarlijkse tentoonstelling in Somerset House, Londen.

Onze te volgen hashtags zijn #SonyWorldPhotographyAwards en #SWPA2024.

Info over de tentoonstelling vind je hier.

 

OVER DE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

De World Photography Organization is een wereldwijd platform voor fotografie-initiatieven. Ze werken in meer dan 220 landen en hun doel is om het gespreksniveau rond fotografie te verhogen door de beste beelden en fotografen ter wereld te vieren. De World Photography Organization is trots op hun langdurige relaties met zowel individuele fotografen als toonaangevende partners over de hele wereld. De World Photography Organization organiseert het hele jaar door evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, een van 's werelds toonaangevende fotografiewedstrijden, en PHOTOFAIRS, toonaangevende internationale kunstbeurzen gewijd aan fotografie.

Zie worldphoto.org voor meer details. ​
Volg de World Photography Organisation op Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) en LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation).

 

CREO

Creo initieert en organiseert evenementen en programma's op drie gebieden: fotografie, film en hedendaagse kunst. Creo werd in 2007 opgericht en is sindsdien gegroeid in omvang, met als doel betekenisvolle mogelijkheden te ontwikkelen voor creatives en het bereik van culturele activiteiten te vergroten. Tot de flagship projecten behoren de Sony World Photography Awards, Sony Future Filmmaker Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London en PHOTOFAIRS New York. Creo werkt samen met Angus Montgomery Arts en ondersteunt de ondernemingen van de groep, waaronder enkele van 's werelds toonaangevende kunstbeurzen. Creo ontleent haar naam aan het Latijnse woord voor 'ik creëer' en in die geest wil Creo creatives een podium geven.

www.creoarts.com

 

SONY GROUP CORPORATION

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een solide technologische basis. Van game- en netwerkservices tot films, muziek, elektronica, beeldsensors en financiële diensten. Sony’s doel is om de wereld te verrijken met emotie door de kracht van creativiteit en technologie.

Bezoek sony.nl voor meer informatie.

 

IMAGE CREDITS

VAN LINKSBOVEN NAAR RECHTSONDER:

© Kathleen Orlinsky, Verenigde Staten, Shortlist, Professionele Competitie, Wildlife & Natuur, Sony World Photography Awards 2024

© Davide Monteleone, Italië, Finalist, Professionele Competitie, Documentaire, Sony World Photography Awards 2024

© Adali Schell, Verenigde Staten, Finalist, Professionele Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Jen Osborne, Canada, Shortlist, Professionele Competitie, Wildlife & Natuur, Sony World Photography Awards 2024

© Frankie Mills, Engeland, Shortlist, Professionele Competitie, Documentaire, Sony World Photography Awards 2024

© Liang Chen, China, Shortlist, Professionele Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Jim Fenwick, Engeland, Finalist, Professionele Competitie, Landschap, Sony World Photography Awards 2024

© Owen Harvey, Engeland, Shortlist, Professionele Competitie, Portret, Sony World Photography Awards 2024

© Steven Begleiter, Verenigde Staten, Shortlist, Professionele Competitie, Wildlife & Natuur, Sony World Photography Awards 2024

© Mojtaba Radmanesh, Iran, Shortlist, Professionele Competitie, Portfolio, Sony World Photography Awards 2024

© Eddo Hartmann, Nederland, Finalist, Professionele Competitie, Landschap, Sony World Photography Awards 2024

© Jens Juul, Denemarken, Shortlist, Professionele Competitie, Documentaire, Sony World Photography Awards 2024

© Brent Stirton, Zuid-Afrika, Finalist, Professionele Competitie, Documentaire, Sony World Photography Awards 2024

© Lukas Zeman, Tjechië, Shortlist, Professionele Competitie, Wildlife & Natuur, Sony World Photography Awards 2024

© Jonas Kakó, Duitsland, Shortlist, Professionele Competitie, Environment, Sony World Photography Awards 2024

 

Vind de images van de Nederlandse finalisten en shortlist fotografen hier.

 

Kiki van Bergen

Customer Marketing & PR specialist | Digital Imaging & Mobile, Sony Electronics Benelux

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.