Duurzaamheid klinkt goed

Audio van Sony houdt rekening met het milieu

In het kader van onze 'Road to Zero' en 'Green Management 2025' streeft Sony ernaar 10% minder nieuw plastic per product (exclusief verpakking) te gebruiken ten opzichte van het boekjaar 2018. Al meer dan 10 jaar verbeteren wij de prestaties van gerecyclede materialen en gebruiken wij deze in onze ontwerpen voor audioproducten.

Ons continue streven naar subliem geluid en duurzaamheid

Akoestische uitdagingen overwinnen met gerecyclede materialen

De geluidskwaliteit van de eerste gerecyclede plastics was slechter dan die van nieuw plastic. Het kostte jaren van inspanning en innovatie om met gerecyclede plastics de prestaties te bereiken die aan onze hoge eisen voldeden.

Geslaagde vermarkting van een Soundbar met gerecyclede materialen

Door verschillende combinaties van gerecyclede materialen te testen en prototypes te evalueren, hebben we in 2016 een gerecycled plastic ontwikkeld met akoestische prestaties die even goed zijn als nieuw plastic. Dit plastic werd eerst vooral gebruikt voor interne onderdelen van Soundbars, zoals de HT-XT2 en de HT-NT5.

Het integreren van recycling in ons productontwerp

Na vele proeven en prototypes hebben we deze gerecyclede plastics in een groot aantal verschillende producten gebruikt, onder meer voor interne onderdelen in sommige van onze tv-producten en krachtige audiosystemen zoals de MHC-V13.

Nieuwe en betere gerecyclede plastics maken

We blijven nieuwe gerecyclede plastics ontwikkelen met betere prestaties, zodat we de gerecyclede materialen nog vaker in onze productontwerpen kunnen toepassen.

Ons recentste ontwikkelingssucces is een nieuw materiaal van gerecycled plastic dat voldoet aan de eisen van vlamvertraging, kleurstabiliteit en akoestische prestaties. Hierdoor is het geschikt voor een nog breder scala van onderdelen in onze toekomstige audioproducten.

Illustratie met uitleg over vlamvertraging
Een nieuw vlamvertragend gerecycled plastic

Vlamvertraging is een verplichte eigenschap voor elektrische producten en vormt een grote uitdaging voor gerecyclede materialen. Ons nieuwe gerecyclede plastic is sterk vlamvertragend en bestaat bovendien voor een groot deel uit gerecycled materiaal.

Kleurconsistentie en -variatie

Productontwerpen moeten visueel aantrekkelijk zijn zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en prestaties. Kleurconsistentie is een grote uitdaging bij gerecycled plastic. Wij ontwikkelen nieuwe gerecyclede plastics van homogeen materiaal die gemakkelijk consistent kunnen worden gekleurd. Hierdoor worden veel kleurvariaties mogelijk in toekomstige producten.

Afbeelding van gerecyclede materialen in petrischaaltje
Een afbeelding van het product dat met de afstandsbediening wordt ingeschakeld
Geluid van hoge kwaliteit nastreven

Verschillende materialen 'klinken' verschillend. Het gebruik van gerecyclede plastics in producten is mogelijk als deze plastics het geluid van bestaande materialen benaderen. Door akoestiek en structuur te ontwikkelen en tegelijk steeds de geluidskwaliteit van de materialen te evalueren, hebben we een geluidskwaliteit bereikt die net zo goed is als van bestaande materialen.

Ontwikkeling van de HT-S400-subwoofer

Het gerecyclede plastic werd geïntroduceerd in het achterpaneel van de subwoofer van de HT-S400. Dit onderdeel moet vlamvertragend zijn, dus het nieuwe materiaal was ideaal voor deze toepassing.

Interne onderdelen van de SRS-XE200 en de SRS-XE300

Voor de nieuwe draadloze speakers, de SRS-XE200 en de SRS-XE300, is ook gebruikgemaakt van gerecycled plastic voor interne onderdelen.

Versnellen van duurzame audioproducten van Sony

Wij blijven gerecyclede plastics ontwikkelen die hoogwaardig geluid leveren. Zo kunnen we meer gerecycled materiaal gebruiken in een groot aantal van onze audioproducten voor thuis en onderweg. Onze voortdurende innovatie brengt u de best presterende producten, ontwikkeld met oog op het milieu.

Interviews

Portretfoto van Yuko Fujihira
Yuko Fujihira

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Wij werken al sinds 2010 aan het gebruik van gerecyclede plastics in audio voor thuis. Terwijl we de prestaties van deze materialen verbeterden tot hetzelfde niveau als dat van nieuwe plastics, werkten we tegelijk aan design-aspecten en maakten we de gerecyclede plastics bruikbaar in onze producten. In 2016 hebben wij gerecycled plastic ontwikkeld dat wordt gebruikt voor interne onderdelen in onze producten en dat ook rekening houdt met de geluidskwaliteit.

Voor een verdere uitbreiding van het gebruik van gerecyclede plastics was het echter nodig de toepassingsmogelijkheden uit te breiden. Het materiaal dat wij hiervoor recentelijk hebben ontwikkeld is vlamvertragend. Tijdens het ontwikkelingsproces hebben wij ons steeds afgevraagd hoe wij de geluidskwaliteit konden benaderen van de materialen die wij vroeger gebruikten. Door vele configuraties te onderzoeken, steeds nieuwe prototypes te maken en de sterkte te testen, konden wij een materiaal creëren dat voldeed aan de geluidskwaliteit en de fysieke vereisten van het product.

Tomoya Kato

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Portretfoto van Tomoya Kato

We ontwikkelden allereerst gerecycled plastic, waarbij we ons concentreerden op het geluid van het materiaal zelf. Om een goed klinkend materiaal te ontwikkelen, zonder onaangename of wollige tonen, hebben wij meerdere keren het geluid van speakers van gerecycled plastic getest terwijl wij de configuraties veranderden.

Het afgewerkte gerecyclede plastic is doorgaans stiller dan nieuw plastic. Zelfs nadat het gerecyclede plastic klaar was, waren er daarom nog allerlei aanpassingen in ontwerpen nodig om het in producten te kunnen gebruiken. Om een passend geluid te genereren nadat het plastic in onderdelen is gegoten en om de resonantie te kunnen controleren, optimaliseerden we bijvoorbeeld de dikte van de gegoten plaat, de ribstructuur, etc. Bovendien is de driverunit ontworpen om licht aan te voelen. Als gevolg van deze aanpassingen kunnen individuele geluiden die ondergesneeuwd waren, nu worden gehoord. En dat leidt tot een hogere geluidsresolutie.