Artikel-ID : 00141009 / Laatst gewijzigd : 28/01/2016Afdrukken

Onderwerpen vastleggen met tegenlicht

  Wanneer een sterke lichtbron zich achter uw onderwerp bevindt, zal het onderwerp donkerder lijken vergeleken met andere delen van de scène.

  Afbeelding

  Alhoewel dit normaal is bij dergelijke opnameomstandigheden, kunt u de gewenste belichting verkrijgen door de volgende methoden toe te passen:

  • Gebruik een flitser
  • Pas de belichtingscorrectie aan
  • Gebruik een reflectiescherm
  • Gebruik een flitserverlengstuk

  Omdat u opnamen maakt in de richting van een helder licht, waardoor uw onderwerp een schaduw krijgt, kunt u ter compensatie proberen om een flitser te gebruiken. Het maakt niet uit of u de ingebouwde flitser van de camera of een externe flitser gebruikt, als de flitser maar helpt om uw onderwerp te belichten.

  Belichtingscorrectie

  Een andere optie is om de belichtingscorrectie aan te passen. In de automatische opnamestanden en de P/A/S-standen, wordt de functie voor automatische belichting (AE) geactiveerd. Hiermee kan de camera de optimale belichting bepalen en het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde hieraan aanpassen. Door deze AE-functie te gebruiken, kunt u opnamen maken met de juiste helderheid die automatisch door de camera wordt beoordeeld.

  Afhankelijk van de situatie kan het echter voorkomen dat de helderheid die de camera bepaalt, anders is dan u zou verwachten. In de onderstaande foto die is genomen met de AE-functie, is de belichting gebaseerd op de helderheid tussen de helder wolk en het donkere gebouw. Indien u de hoog oprijzende wolk wilt benadrukken, is de donkere afbeelding beter. Indien u echter wilt dat het gebouw duidelijker wordt weergegeven, is de heldere afbeelding beter.

  Afbeelding
  Er wordt een belichtingscorrectie getoond van +0,7/0/-0,7

  Belichtingscorrectie is een aanpassing van de belichting die wordt bepaald door de camera, om de belichting dichter bij de door u gewenste helderheid te brengen. Net als in het voorbeeld hierboven, varieert de juiste helderheid van een foto afhankelijk van de scène of uw persoonlijke voorkeur. Indien u een afbeelding helderder wilt maken, past u de correctie aan richting + en als u een afbeelding donkerder wilt maken, past u de correctie aan richting -.

  Flitser en reflector

  Indien mogelijk kunt u overwegen om een reflectiescherm in de buurt van uw onderwerp te gebruiken. Een reflectiescherm is een eenvoudige manier om een gedeelte van het licht te weerkaatsen richting uw onderwerp. Dit helpt om de gebieden met donkere schaduwen, veroorzaakt door het sterke licht van achteren, helderder te maken.

  In sommige situaties kan het handig zijn om een flitserverlengstuk te gebruiken. Een flitserverlengstuk kan worden aangesloten op uw externe flitser en vergroot het vermogen van de flitser. Dit is nuttig wanneer u onderwerpen op grote afstand vastlegt.