Artikel-ID : 00119356 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018Afdrukken

Er is een kleine blauwe vlek te zien in de opgenomen video

  Wanneer u video opneemt en de camcorder op de zon of een heldere lichtbron wordt gericht, kan een blauwe vlek (die ook wel echobeeld of lichtwaas wordt genoemd) in het vastgelegde beeldmateriaal verschijnen.

  Voorbeeld van blauwe lichtwaas

  Dit wordt veroorzaakt wanneer de camcorder op een bijzonder heldere lichtbron wordt gericht, zoals de zon, waardoor het licht wordt gereflecteerd tussen het lensoppervlak en de optische elementen in de lens. Alle camcorders van Sony worden behandeld met een antireflecterende coating om dit effect te verminderen. Omdat het echter erg moeilijk is om lichtwaas en echobeelden helemaal te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen om het effect nog verder te helpen verminderen:

  • Let op de positie van de zon of lichtbron en pas uw hoek aan deze positie aan.
  • Voor sommige modellen camcorders zijn zonnekappen beschikbaar als accessoire. Deze zijn speciaal ontworpen om onbedoelde lichtinval op de lens te helpen verminderen.
  • Lichtwaas en echobeelden doen zich meestal voor wanneer wordt opgenomen in groothoek. Soms kan het effect daarom worden verminderd door enigszins in te zoomen.