Artikel-ID : 00126952 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018Afdrukken

Teruggaan naar een eerdere versie van Windows nadat Windows 10 is geïnstalleerd.

  Windows 10 is voor zien van een downgrade-functie waarmee u 30 dagen de tijd hebt om terug te gaan naar uw eerdere versie van Windows (Windows 7 of Windows 8.1) - of een eerdere build van Windows 10 - indien u dat na de upgrade nodig hebt of wenst.

  BELANGRIJK:

  • U kunt deze handeling alleen uitvoeren binnen de eerste 30 dagen na de upgrade naar Windows 10.
  • U kunt alleen een eerdere versie van Windows herstellen indien u Windows 10 hebt geïnstalleerd als upgrade van Windows 7 of Windows 8.1. Indien Windows 10 volledig "vanaf nul" is geïnstalleerd, kunt u alleen teruggaan naar eerdere builds van Windows 10.
  • Indien u een wachtwoord gebruikte om u aan te melden bij uw sessie van Windows 7 of 8.1, is het belangrijk dat u dat wachtwoord weet.
  • Mocht u dat nog niet hebben gedaan, dan raden we nadrukkelijk aan dat u een back-up maakt van al uw gegevens voordat u het downgradeproces begint.
  • Toepassingen die zijn geïnstalleerd (of verwijderd) na de upgrade naar Windows 10, moeten opnieuw worden geïnstalleerd.
  • Alle aanpassingen van het systeem of instellingen van de computer die na de upgrade naar Windows 10 zijn gewijzigd, zullen verloren gaan.
  • Indien u tijdens de oorspronkelijke upgrade naar Windows 10 weinig schijfruimte had en een externe USB-opslag nodig had om de upgrade uit te voeren, hebt u hetzelfde USB-opslagapparaat nodig om de downgradeprocedure uit te voeren.
  Om terug te gaan naar Windows 7 of Windows 8.1 volgt u gewoon de procedure die hieronder wordt beschreven:
  1. Begin door het menu Start te openen en selecteer Instellingen.
  2. In het menu Instellingen selecteert u Bijwerken en beveiliging.

   Bijwerken en beveiliging
  3. Selecteer Herstellen in het linker venster. U ziet 3 opties:

   1. Deze pc opnieuw instellen: alles verwijderen en Windows 10 opnieuw installeren.
   2. Terug naar [uw eerdere versie van Windows]: hierdoor wordt uw eerdere versie van Windows hersteld.
   3. Geavanceerde opstartopties: hier kunt u de opstartopties van uw pc wijzigen, Windows herstellen aan de hand van een systeemkopie, opstarten vanaf een schijf of USB-apparaat, enzovoort.

    Herstelopties

  4. Selecteer Aan de slag onder Terug naar [uw eerdere versie van Windows]. Microsoft zal u vervolgens vragen om feedback over Windows 10.
  5. Volg de instructies op het scherm en selecteer Terug naar Windows 7/8.1.

  WAARSCHUWING: Gegevens kunnen verloren gaan. Zet tijdens het downgradeproces uw computer niet uit en houd de stekker van uw computer in het stopcontact.

  Vervolgens begint het proces om de eerdere versie te herstellen. De hoeveelheid tijd die nodig is, hangt af van de gegevens die op uw computer zijn opgeslagen, de prestaties van uw hardware, enzovoort. Het proces kan tussen de 10 minuten en meerdere uren in beslag nemen. 

  OPMERKING: Als de 30 dagen zijn verstreken, wordt de downgradefunctie niet meer weergegeven in het scherm Bijwerken en beveiliging.

  Zodra de eerdere versie volledig is hersteld, wordt uw pc automatisch opnieuw opgestart en wordt uw eerdere versie van Windows geladen.

  BELANGRIJK: De downgradefunctie kan mislukken in een of meer van de volgende situaties:

  • De computer wordt alleen via de accu van stroom voorzien. De computer moet via het elektriciteitsnet van stroom worden voorzien.
  • Er is een procedure voor Vernieuwen uitgevoerd.
  • Er is een procedure voor Opnieuw instellen uitgevoerd.
  • De directory Schijfopruiming (windows.old of .~bt) is bewerkt.
  • Bestanden zijn handmatig verwijderd uit de directory's windows.old en .~bt of de directory's zijn volledig verwijderd.
  • Er is een nieuwe gebruikersaccount toegevoegd (met uitzondering van het upgraden van een lokale account naar een Microsoft-account).

  Als de downgradefunctie niet beschikbaar is, dient u Systeemherstel uit te voeren .