Artikel-ID : 00203394 / Laatst gewijzigd : 05/10/2023Afdrukken

Wat is ruisonderdrukking en wat kan ik verwachten?

  Noise Cancelling kan de reden zijn dat u ervoor hebt gekozen om een hoofdtelefoon of oortelefoon te kopen. Misschien wilt u het lawaai van uw dagelijkse woon-werkverkeer, tijdens een vlucht of van luidruchtige buren blokkeren. 

  Wist u dat?

  Geluid verplaatst zich alleen als er een medium is om het te vervoeren, bijvoorbeeld lucht, water, glas of metaal. Als u in een lege ruimte staat met een luidspreker die muziek afspeelt, hoort u de muziek. Als de lucht uit deze ruimte echter enkele seconden wordt verwijderd, zal de luidspreker nog steeds werken, maar u hoort geen geluid omdat er geen medium is om de geluidsgolven over te dragen. Op dezelfde manier is het heelal een vacuüm — dus het draagt over het algemeen geen geluidsgolven zoals lucht hier op de Aarde doet (hoewel sommige geluiden wel in de ruimte bestaan, kunnen we ze gewoon niet horen)

  Waarom hoor ik extern geluid als Noise Cancelling is ingeschakeld?

  Er zit lucht tussen uw audioapparaat en het trommelvlies

  Noise Cancelling-technologie kan geluid niet volledig isoleren vanwege de lucht tussen het audioapparaat en uw trommelvlies. De lucht is echter belangrijk om muziek te kunnen horen. Stel dat u in staat was om de opgesloten lucht te verwijderen, dan leidt dit tot stilte, ongeacht het volume van uw muziek. Waarom? Er zou geen medium zijn om het geluid van het audioapparaat naar uw trommelvlies te verplaatsen.

  Noise Cancelling op verschillende toonhoogten

  Hebt u ooit gemerkt hoe effectief Noise Cancelling is in het filteren van het geluid van een vliegtuigmotor? Maar als iemand naast u spreekt, hoort u toch zijn of haar stem. Waarom? 

  Geluidsgolven van een vliegtuig (laag) 

   Geluidsgolven wanneer iemand spreekt (hoog-gemiddeld-laag) 

  Hoe werkt Noise Cancelling?

  Audio-apparaten met Noise Cancelling maken gebruik van een ingebouwde microfoon om de omgevingsgeluidsgolven om u heen te analyseren en de tegenovergestelde geluidsgolven te genereren om het omgevingsgeluid te verminderen. Apparaten met Noise Cancelling hebben een ingebouwde microfoon die de tegenovergestelde omgekeerde geluidsgolven genereert om omgevingsgeluid te neutraliseren. Noise Cancelling werkt het beste wanneer het omgevingsgeluid om u heen constant is en rond de lage tot gemiddelde toonhoogte zit. 

  Gebalanceerde geluidsgolven wanneer omgevingsgeluid en Noise Cancelling-golven overeenkomen

  Neem nu de fluctuerende toonhoogte wanneer u spreekt. De plotselinge veranderingen in de toonhoogte treden te vaak op en maken het voor elk geluidsapparaat met Noise Cancelling moeilijk om deze verschillen te analyseren en te verwerken. Daarom zijn sommige geluiden nog steeds te horen en andere niet.

  Wat kan ik verwachten van ruisonderdrukkingstechnologie?

  Ruisonderdrukking biedt een verbeterde luisterervaring doordat het storende externe geluiden onderdrukt.

  Maar onthoud het volgende:

  • Het ruisonderdrukkende effect is mogelijk niet goed merkbaar in een rustige omgeving, of u kunt bepaald geluid nog steeds horen. Als er weinig omgevingsgeluid is, is het zelfs aan te raden de NC-functie niet in te schakelen. Er is omgevingsgeluid nodig voor een goede werking.
  • Afhankelijk van hoe u de headset draagt kan het ruisonderdrukkende effect variëren, of er kan een pieptoon optreden (rondzingen). In deze gevallen zet u de headset af en weer op.
  • De ruisonderdrukking is voornamelijk geschikt voor ruis met een lage frequentie (trein, vliegtuig, motorgeluid). Ruis wordt verminderd, maar niet helemaal weggenomen.
  • Wanneer u de headset in de trein of auto gebruikt, kunt u ruis horen, afhankelijk van de omgeving. Het is niet raadzaam om een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking tijdens het rijden te dragen, omdat het waarnemen van geluiden in het verkeer essentieel is voor uw veiligheid.
  • Mobiele telefoons kunnen interferentie en ruis veroorzaken. Indien dit het geval is, plaatst u de headset verder weg van de mobiele telefoon.
  • Bedek de microfoons niet. De ruisonderdrukking of de omgevingsgeluidsmodus werkt mogelijk niet optimaal of er kan een pieptoon optreden (rondzingen). In deze gevallen haalt u uw handen van de microfoons van de headset.