Artikel-ID : 00250905 / Laatst gewijzigd : 19/01/2023Afdrukken

Reiniging en onderhoud van hoofdtelefoons van de WF-**-, WI-**-serie

  Waarom is het belangrijk om de hoofdtelefoon te onderhouden?

  Als uw oordopjes niet goed onderhouden worden, kunnen zich hierop vreemd materiaal zoals stof of oorsmeer ophopen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw hoofdtelefoon: 

  • het volume lijkt lager dan normaal of er komt helemaal geen geluid uit
  • u ondervindt mogelijk problemen met het opladen
  • de water- of stofbestendigheid kan worden beïnvloed.

  Regelmatige zorg en onderhoud verlengen de levensduur van uw hoofdtelefoon. 
   

  Hoe u uw oordopjes moet onderhouden

  De oordopjes op de juiste manier verwijderen en bevestigen

  De juiste manier om de oordopjes uit de oortelefoon te verwijderen, is door de oortelefoon vast te houden, te draaien en aan de oordopjes te trekken.
  Knijp niet hard in de oordopjes en trek ze er niet af. Knijp zachtjes en draai. 

  Na de schoonmaak- en onderhoudsbeurt bevestigt u de oordopjes stevig en zorgt u ervoor dat de oordopjes niet los of scheef zitten. Het oordopje moet uw geluidsbuis volledig bedekken. 


  Uw oordopjes schoonmaken

  Om vuil of oorsmeer te verwijderen, moet u de oordopjes voorzichtig met de hand wassen met een neutraal reinigingsmiddel. Veeg na het schoonmaken alle vocht grondig weg. 

  Als u een hoofdtelefoon hebt die is ontworpen voor sportactiviteiten (bijvoorbeeld WF-SP900) en deze is blootgesteld aan zwembadwater (bijvoorbeeld chloor) of zeewater (bijvoorbeeld zout, zand, zonnebrandcrème), raadpleeg dan de hulpgids

  Als de buitenkant van de hoofdtelefoon vuil is, veeg deze dan af met een zachte, droge doek. Als de buitenkant zeer vuil is, veegt u deze af met een doek die stevig is uitgewrongen en bevochtigd is met een verdunde oplossing van een neutraal reinigingsmiddel.
  Gebruik geen oplosmiddelen zoals thinner, benzeen of alcohol, want deze kunnen het oppervlak beschadigen.
   

  De geluidsuitvoeropening reinigen

  Wanneer u de siliconen of rubberen oordopjes verwijdert, ziet u dat er een klein slangetje onder zit. Dit slangetje is eigenlijk waar het geluid uit komt! Mogelijk is het bedekt met een beetje gaas (afhankelijk van het model).
  Gebruik een doek die is bevochtigd met water en goed is uitgewrongen om het gaas of de slangetjes van de oordopjes schoon te maken en vuil, oorsmeer of alles wat zich kan ophopen, te verwijderen. 

  Zorg ervoor dat u niet per ongeluk vuil of restjes in de oordopjes duwt. Als de gaten voor de geluidsuitvoer bedekt zijn met gaas, wrijf hier dan niet te hard over. Anders kan het gaas losraken of scheuren.


   

   

  Extra voorzorgsmaatregelen voor het reinigen van waterbestendige modellen

  Als u een waterbestendig model gebruikt, kan er water of vocht in de geluidsuitvoerbuisjes terechtkomen. 
  Het geluid klinkt dan gedempt of wordt zelfs volledig onhoorbaar. Om dit te voorkomen, verwijdert u de oordopjes, plaatst u de geluidsbuisjes omlaag en schudt u meerdere keren om het water eruit te krijgen.

  Draai vervolgens het microfoongat omlaag en tik er voorzichtig ongeveer 5 keer op, boven een droge doek. Zorg ervoor dat er geen waterdruppels in het microfoongat achterblijven, want dit kan corrosie veroorzaken.

  Als er zweet, water of vocht achterblijft op de sensor van de oplaadpoort (of rond het klepje van de USB-poort voor oortelefoons), veeg het apparaat dan onmiddellijk af en laat het op kamertemperatuur drogen. Anders kan de oplaadfunctie worden aangetast of helemaal blokkeren.

  Voorbeeld van een volledig draadloze hoofdtelefoon

  Voorbeeld van een oortelefoon  Extra tips om uw hoofdtelefoon in perfecte staat te houden

  Voor volledig draadloze hoofdtelefoons

  • Uw oplaaddoosje biedt de beste bescherming tegen de omgeving wanneer u de hoofdtelefoon niet gebruikt
  • Zelfs als uw hoofdtelefoon waterbestendig of stofbestendig is, is het oplaaddoosje dat niet. Zorg ervoor dat de hoofdtelefoon helemaal droog is voordat u deze in het oplaaddoosje plaatst. Als u dit niet doet, kan dit kortsluiting of corrosie veroorzaken. 
  • Laat de hoofdtelefoon niet in een koude omgeving liggen, want water of vocht kan op de hoofdtelefoon bevriezen. Om storingen te voorkomen, moet u na gebruik al het water of vocht verwijderen.

  Voor oortelefoons

  Zorg ervoor dat het klepje van de USB-poort type C (of het klepje van de micro-USB-poort) goed is gesloten wanneer u de hoofdtelefoon gebruikt.
  Laat de hoofdtelefoon niet in een koude omgeving liggen, want water of vocht kan op de hoofdtelefoon bevriezen. Om storingen te voorkomen, moet u na gebruik al het water of vocht verwijderen.

  Verwant artikel: Bescherm de WI-SP510 en voorkom vloeistofschade door de USB-kap af te dichten