Artikel-ID : 00266247 / Laatst gewijzigd : 27/08/2021Afdrukken

De videospecificaties voor SD- en CFexpress-kaartindelingen

  Naarmate digitale camera's en camcorders geavanceerder worden en in staat zijn om foto's en video-inhoud op te nemen met een hogere pixel- en kleurresolutie, zijn de capaciteit, snelheid en mogelijkheden voor gegevensoverdracht van SD™- en CFexpress®-kaarten toegenomen.
  Daarom is het belangrijk om de vereisten van uw apparaat te begrijpen en deze af te stemmen op een geschikte geheugenkaart. Het wordt ook aanbevolen om bij de aanschaf van geheugenkaarten rekening te houden met de nabewerking van video-inhoud op computers.

  De volgende tabellen bevatten de volledige videospecificaties voor SD-, SDHC™-, SDXC™- en CFexpress-kaarten. De grafieken zijn zo gerangschikt dat ze informatie weergeven over de opnamemodi Normal (Normaal) en Slow & Quick (Vertraagd en versneld) van uw apparaat, indien van toepassing. Raadpleeg uw producthandleiding voor de exacte mogelijkheden.
  U kunt ook naar de website van SD Association gaan voor meer gedetailleerde uitleg over SD-kaarttypen.

  Grafiekdefinities voor video-indeling

  • Format (Indeling) - elk videobestand bevat twee elementen: een CODEC-programma (compression-decompression) dat de video comprimeert en de indeling waar het bestand naar wordt gecomprimeerd. Voorbeelden van compressie zijn H. 264, HEVC en voorbeelden van indelingen zijn MKV, AVCHS, MP4.
  • Resolution (Resolutie) - het totale aantal pixels dat wordt weergegeven op het scherm en in elk afzonderlijk frame. Volledige high definition wordt gedefinieerd als 1920 x 1080 pixels, terwijl 4k 3840 x 2160 is.
  • Long Group of Frame (GOP) vs. Intra-frame compressie (Intraframecompressie) - Long-GOP-compressie is wanneer alleen bepaalde frames afzonderlijk worden opgenomen. Als de framegegevens niet veranderen, wordt het frame niet opgenomen. Intraframecompressie registreert elk frame onafhankelijk van de andere.
  • Long-GOP biedt kleinere bestandsgroottes, minder resolutie en is moeilijker te bewerken op een computer, terwijl intraframe grote bestandsgroottes creëert, een betere resolutie heeft en veel makkelijker wordt verwerkt wanneer de bewerking op een computer plaatsvindt.
  • Frames per seconde vastleggen (fps) - Hoeveel videoframes per seconde worden vastgelegd. 30 fps betekent bijvoorbeeld dat de camera 30 frames per seconde vastlegt. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender de video zal zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van slow motion-opnamen.
  • Frames per seconde opnemen - Hoeveel videoframes het apparaat per seconde vastlegt en produceert als een opname. 24 fps betekent dat de camera 24 afzonderlijke frames in één seconde opneemt en één continue video vormen wanneer ze worden afgespeeld.
  • Samplesnelheid/bits - De samplesnelheid (Chroma subsampling) maakt de reductie van de kleurinformatie in een signaal mogelijk om de bandbreedte te verlagen zonder de beeldkwaliteit aanzienlijk aan te tasten. Bij een samplesnelheid van 4:4:4 is er geen compressie, terwijl bij 4:2:0 een kwart van de informatie beschikbaar is.
   Als u bijvoorbeeld een computer op een tv aansluit, kunt u enige onscherpte in de tekst opmerken die minder zichtbaar is bij het bekijken van video's en foto's. 8-bits kleuren maken een weergave mogelijk van 256 tinten van elk RGB-kleurenspectrum (rood, groen, blauw) met in totaal 16,7 miljoen combinaties, terwijl 10-bits kleuren 1.024 tinten van elk van de RGB-kleuren mogelijk maakt, met in totaal 1,07 miljard combinaties. Voor degenen die kleur waarderen, kan dit een belangrijke specificatie zijn.
  • Gegevenssnelheid - De hoeveelheid gecodeerde (geconverteerde) gegevens per seconde bij het opnemen van een video. Hoe hoger de bitsnelheid, hoe hoger de kwaliteit van de video. De bestandsgroottes nemen hierdoor echter toe.
  • Typen geheugenkaarten - op SDHC-kaarten (hoge capaciteit) kunt u maximaal 32 GB aan gegevens opslaan, terwijl u op SDXC-kaarten (uitgebreide capaciteit) maximaal 2 terabytes (2000 GB) aan gegevens kunt opslaan. Oudere apparaten kunnen de SDXC-kaarten mogelijk niet gebruiken en voor nieuwere apparaten zijn mogelijk hogere capaciteiten vereist die SDHC-kaarten niet hebben. CFexpress-kaarten zijn recentelijk geïntroduceerd voor bepaalde camera's en bieden mogelijkheden voor hogere snelheden.

  Videospecificatietabellen

  Specificaties voor de opnamemodus Normal (Normaal)

  Specificaties voor de opnamemodus Slow & Quick (Vertraagd en versneld)