Artikel-ID : S700024436 / Laatst gewijzigd : 12/07/2018Afdrukken

Uw VAIO-notebook schoonmaken

  Uw VAIO kan af en toe een schoonmaakbeurt nodig hebben. Dit artikel geeft u een aantal tips en waarschuwingen die u zullen helpen om uw VAIO effectief schoon te maken zonder hem per ongeluk te beschadigen.

  moeilijkheidsgraad Moeilijkheidsgraad:
  Zeer gemakkelijk
  benodigde tijd Benodigde tijd:
  10 minuten

  De verschillende delen van uw VAIO moeten op verschillende manieren schoongemaakt worden. We leggen uit hoe u de bijzondere zones van de VAIO en het toestel in zijn geheel schoonmaakt.

  Het toetsenbord schoonmaken
   
  Waarschuwing: Gebruik geen chemische reinigers, schurende producten of water. Ze kunnen de coating van het toestel of zijn elektronica beschadigen. Oefen geen druk uit op het LCD. Zelfs als het niet barst, kunnen afzonderlijke LCD-elementen beschadigd worden, zodat er donkere vlekken in het scherm verschijnen.

  1. Neem een zachte, droge doek. Gebruik bij voorkeur microvezel.
  2. Schakel de VAIO uit, ontkoppel de netadapter en verwijder de batterij.
  3. Kantel het scherm van de VAIO in een hoek van 90 graden en leg het toestel zo neer dat het op de achterkant van het deksel rust in plaats van op de voetjes. Gebruik een doek om geen krassen op het deksel van het scherm te maken.
  4. Gebruik een zachte, droge doek om het scherm voorzichtig schoon te vegen, zonder te drukken. Laat licht op het scherm reflecteren om stof op te sporen.
   Als er vlekjes achterblijven, gaat u over naar de volgende stap.
  5. Adem op de vlekjes op het scherm en probeer ze opnieuw met de zachte, droge doek weg te vegen.
   Als er vlekjes achterblijven, gaat u over naar de volgende stap.
  6. Houd een van uw handen onder de kraan. Sluit de kraan en schud het overtollige water van uw hand.
  7. Neem de droge doek met uw natte hand vast, zodat hij lichtjes vochtig wordt, en gebruik hem daarna om voorzichtig alle resterende vlekjes van het scherm te wrijven.
  Het toetsenbord en het touchpad schoonmaken

  Waarschuwing: Gebruik geen chemische reinigers, schurende producten of water. Het gebruik van dergelijke producten kan de op het toetsenbord gedrukte letters, de elektronica en zelfs – als u te veel vloeistof gebruikt – het moederbord beschadigen. 
  Onthoud dat de afzonderlijke toetsen van het toetsenbord vastgeklemd zijn en dat u ze kunt lostrekken als u zijwaartse druk uitoefent.

  1. Neem een zachte, droge doek. Gebruik bij voorkeur microvezel. Een zachte schilderskwast is handig.
  2. Schakel de VAIO uit, ontkoppel de netadapter en verwijder de batterij.
  3. Zet de VAIO in de werkpositie op een tafel.
  4. Gebruik een zachte, droge doek om het scherm voorzichtig schoon te vegen, zonder te drukken. Gebruik een zachte borstel om bij spleetjes te kunnen.
   Als dit niet volstaat, gaat u verder met de volgende stap.
  5. Druk afzonderlijke toetsen die extra aandacht nodig hebben in en maak ze schoon. Als u ze ingedrukt houdt, kunt u veilig meer zijwaartse druk uitoefenen.

  Het koelsysteem van de VAIO schoonmaken


  Waarschuwing: Het koelsysteem van de VAIO heeft een regelmatige, onbelemmerde luchtstroom door het koellichaam nodig om te kunnen werken. Als stof in de VAIO wordt gezogen en zich in het koelelement afzet, zal de koeling veel minder goed werken. Een grondige reiniging vereist de demontage van de VAIO en mag alleen door een VAIO-reparatiecentrum worden uitgevoerd. De onderstaande procedure beperkt de hoeveelheid stof die zich op het koelelement afzet.
  Onthoud dat perslucht vloeibaar kan worden, afhankelijk van de temperatuur en van de hoeveelheid die u gebruikt. Test uw bus perslucht voor u ze op uw VAIO gebruikt.

  1. Schaf u een bus perslucht aan. U vindt ze in computer- en elektronicawinkels.
  2. Schakel de VAIO uit, ontkoppel de netadapter en verwijder de batterij.
  3. Zet de VAIO ondersteboven op een tafel. Gebruik een doek om geen krassen op het deksel van het scherm te maken.
  4. Zoek de uitlaat van het koelsysteem van de VAIO. U moet het koelelement door het roostertje kunnen zien.
  5. Gebruik de perslucht om het stof van het binnenvlak van het koelelement te blazen.