Artikel-ID : 00173777 / Laatst gewijzigd : 15/11/2023Afdrukken

Wat houdt beeldretentie in op OLED-tv's en hoe kan dit worden voorkomen?

Wat houdt beeldretentie in?

  BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

  Wat houdt beeldretentie in?

  Beeldretentie is een tijdelijk of permanent restbeeld op een scherm. Vanwege de kenmerken van de materialen die worden gebruikt om high definition-beelden weer te geven, kan er op het OLED-tv-scherm beeldretentie optreden als een beeld gedurende langere perioden continu wordt weergegeven. Ook kan er beeldretentie optreden als hetzelfde beeld steeds opnieuw wordt weergegeven. Ter bescherming van het scherm dient u het gebruik van beelden die gevoelig zijn voor beeldretentie zoveel mogelijk te beperken en dient u de onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

  Als u uw OLED-tv regelmatig uitschakelt en er niet altijd hetzelfde statische beeld op wordt weergegeven, is de kans op beeldretentie erg klein.

  Welke beelden kunnen beeldretentie veroorzaken?

  • Inhoud met zwarte balken aan de boven- en onderkant of linker- en rechterkant van het scherm, zoals een Letterbox- of een 4:3-beeld
  • Statische afbeeldingen zoals foto's
  • Videogames die statische inhoud in een bepaald deel van het scherm kunnen bevatten
  • Menu's op het scherm, programmagidsen en zenderlogo's
  • Statische inhoud van apps
  • Tickers op het scherm, zoals de hoofdpunten in nieuwsprogramma's

  Welke tv-functies verminderen beeldretentie automatisch

  Om het tv-scherm te beschermen tegen beeldretentie is deze tv uitgerust met functies die de toestand van het scherm automatisch aanpassen. Deze functies worden naar gelang de toestand van uw tv automatisch ingeschakeld, of u kunt ze handmatig inschakelen.

  FunctiesHoe voorkomt het beeldretentie?
  Panel refresh (Schermvernieuwing)Hiermee past u de uniformiteit van het tv-scherm aan nadat u het langere tijd hebt gebruikt (u wordt aangeraden dit niet meer dan één keer per jaar uit te voeren).
  Panel calibration (Schermkalibratie)Optimaliseert het scherm of verbetert het beeld in donkere scènes. Uw tv voert enkele uren nadat de tv met de afstandsbediening is uitgeschakeld automatisch paneelkalibratie uit.
  Pixel shift (Pixelverschuiving)Verschuift het beeld op het tv-scherm na een bepaalde tijd en wordt automatisch uitgevoerd als de functie is ingeschakeld.
  Screen saver (Schermbeveiliging)Wordt geactiveerd wanneer uw tv gedurende een bepaalde periode inactief is om het scherm te beschermen tegen beeldretentie. Instellingen zijn beschikbaar voor hoe lang de tv inactief is voordat de schermbeveiliging wordt geactiveerd.
  Functie om de helderheid van het scherm aan te passenDeze functie vermindert geleidelijk de helderheid van het scherm om het te beschermen. Om de helderheid van het scherm te regelen, controleert u de instellingen van de omgevingslichtsensor, lichtsensor, licht- en kleursensor en piekluminantie.

  Beeldretentie voorkomen

  Controleer het volgende om het risico op beeldretentie te verkleinen:

  Verminder beeldretentie of niet-uniformiteit op uw OLED-tv-scherm: Schakel het apparaat uit

  1. Nadat u de tv hebt gebruikt, drukt u op de knop POWER (Aan-uitknop) op uw tv of op de afstandsbediening om deze uit te schakelen. U wordt aangeraden de tv na gebruik altijd uit te schakelen.
   • Laat de tv ongeveer zes uur of langer uitgeschakeld (bijvoorbeeld 's nachts).
  2. Plaats de tv uit de buurt van direct zonlicht. Blootstelling aan zonlicht kan de kenmerken van uw tv-scherm veranderen en kan als niet-uniformiteit worden weergegeven.

  Vul het scherm op door te wijzigen naar Wide-modus en zo de zwarte balken weg te nemen.

  Verkies Wide-modus boven Normaal.

   1. Open het scherm Settings (Instellingen).
   2. Kies Display & Sound (Weergave en geluid) of Display (Weergave).
   3. Selecteer Scherm.
   4. Selecteer Wide-modus.
   5. Kies Smart, Full (Volledig) of Zoom.

  Toegang tot de Instellingen

  Schakel het OSD (On Screen Display) uit en vermijd statische beelden

  • Druk op de knop DISPLAY op de meegeleverde afstandsbediening om het OSD uit te schakelen.
  • Vermijd de weergave van statische afbeeldingen met heldere kleuren (inclusief wit), klokken of logo's op welk gedeelte van het scherm ook.

  Stel de beeldinstellingen in op basis van de omgevingsomstandigheden

  1. Open het scherm Settings (Instellingen).
  2. Selecteer Display & Sound (Weergave en geluid) of Display (Weergave).
  3. Selecteer Beeld.
  4. Selecteer Beeldmodus.
  5. Selecteer Standaard. Voor thuisgebruik wordt Standard (Standaard) aanbevolen als er inhoud wordt bekeken die regelmatig de zenderlogo's, enz. weergeeft.

  Toegang tot de Instellingen